Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je danas trebinjsko Udruženje dijabetičara, gdje je upoznat sa problemima ovih pacijenata, posebno djece.

seranic dijabeticari trebinje (1).JPG

Šeranić je, nakon sastanka sa predsjednikom udruženja Nadom Bijedić, istakao da će djeca-dijabetičari u narednom periodu biti u fokusu ovog resora, zbog čega će biti učinjeno sve da se najmlađi dijabetičari sa ovom bolešću modernog svijeta nose na što bezbolniji način.

"Pokušaćemo da učinimo sve da djecu što je moguće manje izložimo ubodu igle insulina i svemu onome što njihov život sa dijabetesom podrazumijeva. Tu je i problem vezan za dijabetesne pumpe, kako troškovi njihove kupovine ne bi išle na teret pacijenta", rekao je Šeranić.

Predsjednik udruženja dijabetičara Nada Bijedić istakla je da je ministar Šeranić od ranije bio jedan od inicijatora osnivanja ovog udruženja, ali i značajna podrška u svim njegovim aktivnostima.

Bijedićeva je navela da im ova posjeta mnogo znači, jer sam dolazak ministra Šeranića znači i nastavak podrške radu i aktivnostima ovog udruženja.

"Sama podrška i dolazak obećavaju da ćemo obezbijediti bolju dijabetološku zaštitu za sve dijabetičare u Republici Srpskoj. To obećava da će problemi sa insulinskim pumpama i sistemom bezbolnog mjerenja šećera u krvi kod djece početi da se provode u djelo, jer imamo čovjeka koji će nas podržavati", istakla je Bijedićeva.

seranic dijabeticari trebinje (2).JPG

Ovo Udruženje broji oko 2.200 članova, od kojih najmlađi član ima tek godinu i po dana.

Udruženje dugi niz godina svojim članovima obezbjeđuje besplatno mjerenje tromjesečnog šećera u krvi, trakice i edukaciju.