Drvene površine su uvijek osjetljive, posebno ako imaju visok sjaj, što se naročito odnosi na podove u našem domu.

ciscenje parketa.jpg

Pomjeranje namještaja, korišćenje neadekvatnih sredstava za čišćenje i druge vrste neopreznosti mogu se završiti time da vaš nov parket u stanu ubrzo ne bude baš tako nov, i da na sebi dobije ogrebotine za koje smo sigurni da vam se neće dopasti.

Naravno, sa pomjeranjem namještaja morate da budete i te kako oprezni, a ono u čemu vam možemo pomoći jeste da izaberete najbolja sredstva za njegovo održavanje, i to ne hemijska, već sastojke koje već imate u svojoj kući.

U nastavku vam otkrivamo koja su to prirodna sredstva najefikasnija za brisanje parketa. 

Da li je sirće zaista efikasno i bezbedno sredstvo za vaš parket?

Često se pominje alkoholno sirće kao ono koje će veoma temeljno obrisati svu prljavštinu sa vaših drvenih podova, i parketu obezbjediti onaj sjaj koji svi želimo. Međutim, mnogi postavljaju pitanje da li je ono možda ipak suviše jako i da li će oštetiti parket?

Odgovor je da je sirće i te kako efikasno, ali da je neophodno da ga miješate sa vodom, i da vodite računa o razmjeri. 

Naravno, prije nego što krenete sa brisanjem parketa, prvo je potrebno da ga usisate - koristite nastavak za usisivač koji ima četke kako ne biste izgrebali parket, i da uklonite svu prašinu pa da tek onda pređete na brisanje.

Alkoholno sirće miješate sa mlakom vodom kako biste dobili sredstvo za čišćenje, i to u sljedećoj razmjeri - 120 ml bijelog alkoholnog sirćeta: 370 ml vode.

Možete dodati i par kapi esencijalnog ulja kako biste dobili prijatniji miris. Koristite džogere za brisanje od mikrofibera, koji ne ostavlja tragove, i dobro ga iscjedite svaki put nakon što ga umočite u rastvor sa sirćetom. 

Soda bikarbona za uklanjanje ogrebotina

Ovaj trik će vas sigurno oduševiti. Za brisanje parketa i u ovom slučaju koristite mješavinu alkoholnog sirćeta i mlake vode na maloprije opisan način, ali ono što treba da učinite jeste da na mjesto na kom je ogrebotina pospete malo sode bikarbone, pa da preko toga krpom od mikrofibera koju ste umočili u pomenutu mješavinu i iscjedili izribate.

Na ovaj način ćete sigurno ukloniti sve one površinske ogrebotine sa svog parketa i vratiti mu sjaj.

Obrišite parket i čajem

Ukoliko niste znali, i čaj možete da koristite u ove svrhe, i to prije svega crni čaj. Tačnije, on je najbolji za poliranje, mada njime takođe možete i da brišete parket i ostale drvene površine i podove. 

Stavite jedan litar vode da provri, pa dodajte pet kesica crnog čaja, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Dodajte tome oko 300 ml vode da ga razrijedite, pa krenite za brisanjem i poliranjem.

Osim što će se vaš pod glancati, crni čaj ujedno ima i antibakterijsko dejstvo.