Indija je nova "obećana zemlja" za poslovanje. Zaključak je to koji se može izvući iz godišnjeg istraživanja konsultantske kuće PwC, koje je provedeno na uzroku od preko 1.300 predsjednika uprava kompanija širom svijeta, a objavljeno je na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu.

indija.jpg

Istraživanje, 22. do sada, pokazalo je da su SAD i Kina i dalje vodeća tržišta za direktore svjetskih kompanija. No, popularnost i jedne i druge zemlje znatno je pala u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Dok je lani SAD bio "tržište broj jedan" za daljnje širenje poslovanja, u ovogodišnjem je istraživanju najmoćnija zemlja svijeta dobila zeleno svjetlo samo 27 odsto direktora. Slično je i s Kinom: najmnogoljudnija zemlja svijeta lani je bila najprivlačnije tržište za 33 odsto ispitanika, a ove godine samo za njih 24 odsto, pokazuje istraživanje. Glavni razlog pada privlačnosti američkog i kineskog tržišta u očima direktora očito leži u trgovinskim ratovima.

S druge strane, Indija je ove godine, ističe se u istraživanju, zvijezda u usponu. Južnoazijski div već je, ističu u PwC-u, pretekao Kinu kao najbrže rastuća ekonomija na svijetu.

Za razliku od prijašnjih godina, ovogodišnje istraživanje odiše pesimizmom. Trgovinski ratovi, politička nestabilnost i geopolitičke napetosti dominiraju ovogodišnjim razmišljanjima direktora. Otprilike 30 odsto lidera iz poslovnog svijeta smatra da će se globalni rast usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je čak šest puta više nego lani, kada je usporavanje svjetske ekonomije očekivalo samo pet odsto direktora.

Radi se, upozoravaju u PwC-u, o rekordnom povećanju pesimizma. Zanimljivo je da se u fokusu problema direktora u ovogodišnjem istraživanju PwC-a našao i - nedostatak informacija! Naime, uprkos milijardama dolara uloženih u IT infrastrukturu, direktori tvrde da još uvijek ne dobivaju sveobuhvatne podatke koji su im potrebni za donošenje ključnih poslovnih odluka.

Glavni razlog za to je, pokazuje istraživanje, nedostatak ljudi s analitičkim vještinama, na što se žali 54 odsto direktora, ali i problemi u prikupljanju i obradi podataka, na koje upozorava 51 odsto direktora. Posebno zabrinjava velik udio, čak 50 odsto direktora, koji se žale na fake news, odnosno na "lošu pouzdanost podataka", pokazuje istraživanje PwC-a, piše Jutarnji list.