U crkvi Svetog blagovještenja u Dubrovniku sinoć je, u okviru "molitvene osmine" pod geslom "Teži za samom pravdom", održana tradicionalna molitva za jedinstvo hrišćana koju je predvodio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primoroski Dimitrije.

zajednicka molitva dubrovnik (3).jpg

Molitvi je prisustvovao i biskup dubrovački Mato Uzinić, kao i veliki broj rimokatoličkih i pravoslavnih vjernika sa područja Dubrovnika.

Ovo je osmi put da se ekumenska molitva rimokatolika i pravoslavnih održava u Dubrovniku.

Biskup Uzinić je u prigodnoj besjedi istakao da ne može i da ne želi da zaobiđe blaženstva, koja su samo srce jevanđelja.

"Blaženstva su, s jedne strane, portret Isusa Hrista, dok su nam s druge strane trajni model s kojim se mi hršćani, iz dana u dan – svaki dan sve više jer naš konačni poziv je poziv na svetost, odnosno blaženstvo – trebamo usklađivati", rekao je biskup Uzinić.

On je rekao da biti gladni i žedni pravednosti, ne znači težiti za kaznom drugih, već za vlastitim obraćenjem.

"Na crkvenom nivou, koja nas danas okuplja u molitvi za jedinstvom Hristove crkve, to je glad i žeđ za obnovom okoštalih struktura koje nas dijele. To je glad i žeđ prosvjetljenja odgovornih Božijim svjetlom. Nemojmo zaboraviti da je svako od nas na svojoj razini odgovoran. Zato je to glad i žeđ i za prosvjetljenjem svakog pojedinačnog vjernika. Biti gladan i žedan pravednosti znači odbaciti svaku iluziju o svojoj vlastitoj pravednosti, a nepravednosti svih drugih. I iluziju o svojoj vlastitoj nepogrešivosti, a pogreškama drugih, o svojoj pravovjernosti, a krivovjerju drugih", poručio je Uzinić.

zajednicka molitva dubrovnik (1).jpg

Dubrovački biskup je naglasio da mu je drago što je kao veliki iskorak u ovom smjeru prosvjetljenja može da spomenei i zajedničku izjavu rimokatoličkih biskupa i episkopa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj sa susreta održanog u Požegi prije nekoliko dana.

"Tom smo se važnom i vrijednom izjavom, svjedočeći da sve zlo i nepravde međusobno nanesene 'nadmoćno pobjeđujemo u Onome koji nas uzljubi', konačno zajednički odrekli međusobnog optuživanja, manipulisanja istorijskom istinom, interpretacije ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima jedni drugih zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri i izrazili žaljenje za svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog opredjeljenja iz naše nedavne prošlosti. Dao Bog da ovo ne budu samo prazne riječi, nego da u ovom ustrajemo, odbacujući svaku samoobmanu i odlučni za hrabro suočavanje s istinom, bez obzira koliko nas to ponekad koštalo", kazao je Uzinić.

Gospod Isus Hristos je, kako je rekao, pravednost zbog koje se ne trebamo bojati niti u onim trenucima kad „sve zlo slažu protiv vas.“

"Moleći Oca, da i ovaj naš susret bude još jedan maleni korak na putu prema jedinstvu Hristove Crkve, a samim tim i jedan korak bliže obećanom blaženstvu kraljevstva nebeskog, koje je pripremljeno za one koji su gladni i žedni pravednosti, Isusa Hrista, te zbog njega progonjeni, svima nama želim da riječi autora Knjige ponovljenog zakona o kojim smo pokušali promišljati: 'Teži za samom pravdom', pretvorimo u svoj životni program, kako bi se, po zauzimanju i angažmanu nas hrišćana, pravda i mir zagrlili, odnosno kako bi društva u kojima živimo bila pravednija, a mi jedni drugima i svim ljudima postali bliži, u Isusu Hristu, raspetom i uskrslom, koji je ime i prezime pravde kojoj težimo, pravde koja se očituje u milosrđu, čiji je konačni cilj i smisao pomirenje", zaključio je biskup Uzinić.

zajednicka molitva dubrovnik (2).jpg