HERCEG-NOVI - Škver, srce hercegnovskog plivačkog sporta, danas je bio u znaku praznika Bogojavljenja, gdje je, u prisustvu velikog broja posjetilaca, održano nagradno plivanje za bogojavljenskim krstom.

nikola radonic herceg novi.jpg

Odziv je bio veliki, iako je temperatura vazduha bila osam, a mora 11 stepeni.

Najhrabrih, 48 plivača, od kojih su većina sportisti, upustilo se u takmičarsko nadmetanje sa ciljem da prvi pređu dionicu od 33 metara koja simolizuje Hristovih 33 godine života.

Tradicija je nastavljena, pa najuspješniji plivač i ove godine je iz VPK „Jadran“ - Nikola Radonić (18) iz Baošića.
Najmlađi učesnik manifestacije je Nemanja Motika (11) iz Baošića a najstariji takmičar je bila Jasna Marić (53), bivša plivačica Jadrana.

Radonić je kazao da je ponosan što je njemu pripala ta čast da bude najbrži i da dohvati Časni krst i stekne pravo da primi zlatnik dukat od protojereja stavrofora Radomira Nikčevića.

„Znam da su svi sportisti koji su do sada bili osvajači ovih priznanja u toj godini imali uspješne rezultate i na sportskom i na životnom planu. Očekujem da će za mene takva biti ova godina“, kazao je Radonić.

Mladi vaterpolista Jadrana Nemanja Motika (11) je bio najmlađi i najodvažniji i dobro se nosio sa jakom konkurencijom.

„Bilo je izazovno i lijepo i dok se god budem bavio sportom biću učesnik ove manifestacije“, rekao je Motika.

Kao i prošle godine Jasna Marić stigla je do cilja među tri prva plivča.

Društo su joj pored muškaraca činile još dvije djevojke.

„Čestitam svima ovaj praznik koji potvrđuje da vjera i sport treba i mogu da idu zajedno. Ovo je divan događaj i užitak za oči. A biti učesnik ove manifestacije je privilegija. Želja mi je da, ako mi zdravlje dozvoli, iduće godine budem na ovoj manifestaciji i da plivam sa svojim sinom Sandrom koji je dobar sportista“, navela je Marićeva.

Plivanju na Škveru prethodilo je vodosvećenje mora koje je obavio paroh savinski protojerej Živan Vukojević, koji je pozvao sve vjernike da Boga ljube i da budu spremi za žrtvu i borbu za Hrista i za istinu.

Poslije uručenja medalja i gramata za sve učesnike priređena je trpeza ljubavi.

Peto po redu plivanje od obnavljanja manifestacije, i ovoga puta su organizovali crkvena opština Herceg-Novi i ljudi iz „Jadrana-veterani“.