Mještani trebinjskog naselja Petrovo polje ponovo su se danas okupili kako bi nadležnim ukazali da se trotoar koji grade ne radi na dobar način, da je neophodno izgraditi oborinsku odvodnju i saobraćajnicu koja je u potpunosti propala presvući novim slojem asfalta.

put petrovo polje (4).jpg

Iako su planirali da i danas blokiraju saobraćajnicu kroz naselje, tridesetak mještana to ovoga puta nije uradilo jer su ih pripadnici policije, kojih je, za jedan ovakav događaj, bilo u poprilično velikom broju, upozorili da će dobiti prekršajne naloge jer im je odobreno samo okupljanje a ne i blokiranje puta.

Okupljeni kažu da su ovoga puta poslušali apel policije, ali navode da će, ako do utorka ne dobiju adekvatno rješenje problema, svaki dan blokirati saobraćajnicu u vremenu trajanja škole jer, navode, bolje platiti novčanu kaznu nego da nečije dijete pogine.

Mještanin ovog naselja Dražen Marić i ovoga puta je ukazao da je ključni problem u trotoaru za koji su postavljeni samo ivičnjaci, dok oborinska odvodnja nije ni planirana, pa se jedna saobraćajna traka i prilikom manjih kiša nađe pod vodom i neuslovna je za odvijanje saobraćaja.

"Gradska vlast je ovaj trotoar započela da gradi pred izbore da bi dobili glasove, a pogledajte šta su uradili. Ovo ni na šta ne liči, a ovuda da idu djeca do škole", kaže Marić.

put petrovo polje (2).jpg

On je istakao da su iz Gradske uprave dobili samo poruku da se moraju strpiti do ljeta, dok mjesna zajednica već mjesecima ne funkcionište, jer je, kako navodi, na izborima pobijedila opozicija pa nadležni pokušavaju da spriječe formiranje savjeta tako što su odnijeli pečat.

Marić kaže da je saobraćajnica od magistralnog puta ka Herceg-Novom do naselja Crnač u cjelosti uništena, puna udarnih rupa i da je niko ne održava već mjesecima, iako tom dionicom saobraćaju teške mašine "Hercegovina puteva".

"Ovo je tužno da tužnije ne može da bude. Asfaltna baza je na oko 300 metara od naselja, a pogledajte kakav nam je put", kaže Marić.

put petrovo polje (1).jpg

I za Tihomira Nikolića iz sela Zgonjevo ovaj problem treba što prije da se rješi, jer je postojeći put uništen u posljednjih nekoliko mjeseci.

On kaže da je put dodatno propao od momenta kada su postavljeni ivičnjaci, jer se voda u velikim količinama zadržava na saobraćajnici.

"Djeca idu po šodoru, ivičnjacima, jer putem ne mogu. I tako treba da dođu do škole. Ovo se mora pod hitno riješiti, jer kad neko dijete ili čovjek nastrada svi ćemo se hvatati za glavu, ali biće kasno", kaže Nikolić.

Nikolić je pozvao nadležne iz Odjeljenja za prostorno uređenje da već jednom izađu na teren i ponude rješenje problema.

Okupljenim mjetanima posebno je zasmetalo što je tokom njihovog mirnog ukazivanja na problem naseljem patroliralo više vozila policije, dok je duž sporne saobraćajnice bilo više pripadnika MUP-a što u uniformama, što u civilu.

put petrovo polje (3).jpg

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo ranije je u izjavi za medije poručio da se stanovnici ovog naselja strpe do ljeta, do kada će problem biti riješen.

Za ovu investiciju iz gradskog budžeta je planirano 120.000 KM.