Odbornici skupštine grada Trebinja usvojili su odluku o subvenciji rente i troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata, kojom su definisane kategorije stanovništava sa pravom na subvenciju i procenat subvencije utvrđen za svaku od njih.

skupstina trebinje grad.jpg

Trebinje je, kako je rečeno, prva lokalna samouprava u Srpskoj koja je odlučila da određene socijalno osjetljive kategorije stanovništva oslobodi značajnog dijela troškova legalizacije, od kada je zakonom omogućeno da se subvencije za ovu namjenu izdvajaju iz lokalnih budžeta.

Osobe u stanju socijalne potrebe ovom odlukom oslobođene su 50 odsto troškova legalizacije, porodice poginulih boraca 90 odsto, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije 75 odsto, a od treće do desete 60 odsto, borci prve i druge kategorije, kao i izbjeglice, raseljena lica i povratnici 50% odsto, te žene žrtve rata 75 odsto.

Nisu prihvaćeni amandmani SDS-a kojima je traženo povećanje procenta subvencije za boračke kategorije, prošivanje prava na subvencije i na borce od treće do sedme kategorije, te obeštećenje onih koji su već platili pomenute naknade a pripadaju subvencionisanim kategorijama.