U Trebinju je u 2018. godini evidentirano 93.929 noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 36 odsto u odnosu na 2017. godinu čime je nastavljeno kontinuirano uvećanje obima turističkog prometa koji se u Trebinju bilježi prethodnih godina.

turisti trebinje (1).jpg

Broj registrovanih noćenja domaćih turista za 2018. godinu iznosi 30.074 ili 32 odsto ukupno zabilježenih noćenja, dok broj registrovanih noćenja inostranih turista za 2018. godinu iznosi 63.855 ili 68 odsto ukupno zabilježenih noćenja za 2018. godinu.

Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Turske sa 22 odsto, Srbije 17, Francuske sa 10, Grčke devet, Južne Koreje i Španije sa četiri odsto.

Ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u 2018. godini prema prikupljenim podacima je oko 15 odsto, a Trebinje zaključno sa 2018. godinom raspolaže sa oko 2.000 registrovanih smještajnih jedinica u 13 hotela, četiri motela, dva hostela, dvije vile, tri prenoćišta, jednom kampu, Đačkom domu i preko 50 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu (apartmani, kuće za odmor i sobe za iznajmljivanje).

turisti trebinje (2).jpg

Turistička organizacija je tokom 2018. prikupila 151.090 KM od naplate boravišne takse.

Kao i prethodnih godina Trebinje su grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a u 2018. godini evidentirane su posjete 15.685 turista iz 90 različitih zemalja svijeta prostorijama Turističkog informativnog centra.

Najveći broj ovih posjeta zabilježili su turisti iz Srbije, Njemačke, Rusije, Austrije, Francuske itd.

Turisti su najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno-istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari grad – Kastel (sa džamijama), Muzej Hercegovine, Perovića (Arslanagića) most.

Vinski podrumi, ali i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom iza sebe imaju veoma uspješnu godinu s obzirom na izuzetnu posjećenost svojih objekata od strane turista.

turisti trebinje (3).jpg

Veliki broj posjeta zabilježen je u sportsko–turističkom kompleksu „Grad Sunca“, koji je i ove godine novim sadržajima doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude, te ukupnom uvećanju broja posjeta i noćenja evidentiranim u Trebinju.

"Prikupljeni statistički pokazatelji govore u prilog tome da se turistička 2018. godina može okarakterisati kao izuzetno dobra. Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometačime Trebinje spada u red brzo rastućih turističkih destinacija koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa koji bilježi u Republici Srpskoj i BiH", navode u Turističkoj organizaciji grada Trebinja.