Prije 24 godine preminuo je Aleksandar Masleša, žrtvujući na taj način svoj mladi život za Republiku Srpsku, svoju porodice i slobodu koju svi mi danas uživamo.

pomen aleksandru maslesi 2019 (1).jpg

Tim povodom kod spomenika ovom hrabrom heroju u trebinjskom naselju Bregovi služen je pomen, upaljene svijeće i evocirano sjećanje na ovog golobradog mladića koji je školsku klupu zamijenio krvavim čukama u zlatnim slovima ispisanoj Bobanskoj četi.

Njegovi saborci za Aleksandra imaju samo riječi hvale, navodeći da je riječ o, tada, još uvijek djetetu, koje je bilo svjesno situacije i neophodnosti da se stane na prve borbene linije i na taj način se neprijatelju ne dozvoli da zauzme vjekovna ognjišta srpskog naroda u istočnoj Hercegovini.

50276732_2007826265968688_6936180232361607168_n.jpg

Zamjenik komandanta Bobanske čete Dragan Ristić Beli, koji je nakon pogibije vojvode Nedeljka Vidakovića preuzeo dužnost komandanta, kaže da je Aleksandar bio veliki čovjek, junak i najbolji primjer kako se voli svoja zemlja, porodica.

"Rovovi gdje je on bio nisu bili nimalo laki i jednostavni. Borio se do svog posljednmjeg daha i bio je spreman na to u šta je krenuo", istakao je Ristić.

Prema njegovim riječima, kada se sagleda iz perspektive današnjeg vremena, ovom hrabrom pripadniku Bobanske čete tada nije bilo lako da sagleda šta se dešava i gdje se, zapravo, nalazi.

"Ali nijednog trenutna on nije odustajao od svoje odluke da brani i odbrani svoju rodnu grudu", naveo je Ristić.

pomen aleksandru maslesi 2019 (5).jpg

Aleksandrova majka Ljubica i danas se sjeća da se Aco, nakon kraćeg odustva, oko 20. septembra 1994. godine javio u trebinjsku kasarnu, baš u danima kada se Bobanska četa spremala da preuzme položaje na Boračkom jezeru kod Konjica.

"Tada mi je rekao: 'Ne idi pred kasarnu! Idem sa njima i biće šta bude", prisjetila se Ljubica, i ne sluteći da će to biti posljednji Aleksandrov odlazak na ratište.

Sveštenik Nikola Janković rekao da su u temelju Republike Srpske sve žrtve koje su položile svoj život za vjeru i slobodu svoje otadžbine.

On je naveo da je među tim svijetlim žrtvama i sam Aleksandar Masleša, Trebinjac iz Popovog polja, koji je dao divan primjer kako se voli svoj narod i otadžbina.

"Njegov spomenik je ovdje pored škole i vrtića da uvijek bude primjer našoj djeci kako se vole drug, prijatelj, narod, otadžbina. Neka mu je vječna slava i hvala za njegovu ljubav i žrtvu", kazao je otac Janković.

pomen aleksandru maslesi 2019 (3).jpg

Na Maslešin spomenik cvijeće su položili brojni pojedinci i delegacije, među kojima i njegova porodica, delegacija grada Trebinja, Boračke organizacije, Bobanske čete.

Aleksandar je sa 16 godina je otišao u rat, a sa nepunih je 19 položio život za Republiku Srpsku.

Ranjen je na Krstovdan - 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru.

Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen.

Od posljedica ranjavanja preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Spomenik Aleksandru Masleši otkriven je u oktobru 2017. godine.

U njegovu čast, Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, koji se nalazi neposredno uz spomenik, a nacrtan je grafit sa njegovim likom i amblenom Vojske Republike Srpske uz stadion u Policama.

pomen aleksandru maslesi 2019 (2).jpg

pomen aleksandru maslesi 2019 (4).jpg

pomen aleksandru maslesi 2019 (6).jpg