U drugoj polovini decembra 2018. godine izvršen je inspekcijski nadzor iz oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u osnovnim i srednjim školama na području Trebinja, saopšteno je iz Gradske uprave.

toaleti.jpg

Sanitarno tehnički uslovi su u zadovoljavajućem stanju, s tim da su uočeni određeni nedostaci koji se odnose na higijenu školskih toaleta, zbog čega su pojedinim školskim ustanovama izdata rješenja kojima se nalaže njihovo otklanjanje.

Sve školske ustanove su zaključile ugovore o vršenju usluga određivanja mikrobiološke čistoće objekata sa Institutom za javno zdravstvo Banja Luka – regionalni centar Trebinje i prema rezultatima analiza na mikrobiološku čistoću stanje je zadovoljavajuće.

Odgovorna lica svih osnovnih i srednjih škola su izradila plan održavanja higijene objekata, a o aktivnostima predviđenim planovima redovno se vode evidencije.

S obzirom na to da je higijena u ovim vrstama objekata vrlo bitan faktor, jer se u njima obrazuje veliki broj djece, nadležni pozivaju sve roditelje da, ukoliko im se djeca požale na loše higijensko-sanitarne uslove u školama ili se lično uvjere, obavezno prijave stanje nadležnom zdravstvenom inspektoru koji djeluje u okviru Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije.