Radnici koji budu na bolovanju duže od 15 mjeseci mogli bi da idu u privremenu penziju. Jedan je to od zahtjeva poslodavaca. Kažu odavno su sa Vladom pokušali da pregovaraju o toj temi i očekuju da će se naći rješenje koje odgovara svima. Ali i da će za tako nešto biti pronađen i novac.

radnici-gradjevina.jpg

“Ukoliko nadležna komisija utvrdi da liječenje nije završeno da ond aidete u privremenu penziju, naravno da to treba vidjeti da li je to izvodivo i da li ima sredtava u Fondu PIO”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da su spremni na razgovore potvrđuju i u Vladi Srpske. Ipak, ne otkrivaju da li bi moglo doći do toga da radnici koji su dugo na bolovanju odu u privremenu penziju. Priznaju da ima oprečnih stavova sa poslodavcima ali o detaljima se može razgovarati.

“Postoje oprečna mišljenja u potpunosti,imaju mnogo oprečnih stavova i s jedne i druge strane, treba sačekti da vidimo koliko možemo da približimo te stavove”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Dodatni problem poslodavcima pravi i zloupotreba bolovanja. Pa su tako 2017. godine 62 poslodavca zatražila provjeru opravdanosti bolovanja za ukupno 112 radnika. U osam slučajeva utvrđene su nepravilnosti. A prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja od stotinu radnika u Srpskoj na bolovanju su u prosjeku, dva radnika.