U Mostaru je održan tradicionalni božićni koncert, kao i božićni prijem čiji je domaćin Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u besjedi poručio da svi moraju biti ljudi mira i pokušati da mir podijele sa drugima.

vladika-dimitrije.jpg

"Ne postoji lakši put za sve nas, ako zaista iskreno želimo zajednički suživot zasnovan na poštovanju i ljubavi u ovom gradu i na ovim našim prostorima", rekao je vladika Dimitrije, koji je božićnu besjedu održao na početku sinoćnjeg koncerta. 

On je istakao da sve što je istinski vrijedno u zajedničkim i ličnim životima podrazumijeva trud, posvećenost, ali i hrabrost. 

"Ne dajmo da nas zlo pobijedi, nego pobijedimo zlo dobrom i mudrošću", poručio je vladika Dimitrije. 

Prema njegovim riječima, ukoliko bi sve to bilo uvaženo, onda ni slogan "Sve je premostivo", pod kojim je Mostar kandidovan za evropsku prijestonicu kulture za 2024. godinu, neće ostati mrtvo slovo na papiru. 

"Mi ćemo se, kao zajednica pravoslavnih, truditi da u dobroj vjeri i nadi, osim primjenom iznesenih ideja, doprinesemo ovom gradu i u vizuelnom i arhitektonskom smislu, vraćajući njegovom kulturnom i vjerskom identitetu u bliskoj budućnosti Hram Svete Trojice u Brankovcu, čiju ćemo izgradnju, nadam se, uskoro završiti", naglasio je vladika Dimitrije. 

Uoči koncerta organizovan je prijem kojem su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve, predstavnici svih nivoa vlasti, te kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine. 

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je srpska zajednica Mostara zagledana u budućnost i zaokupljena sadašnjošću. 

"Božić je vrijeme da kažemo poruku jedni drugima. Da kažemo hvala, ali i šta očekujemo, planiramo, želimo. Naša zajednica je stasala u stamenu i ozbiljnu. Očekujemo, molimo i tražimo da imate razumijevanja za nas i da u našoj zajednici prepoznate naše ljude koji mogu autentično predstavljati svoj narod na svim nivoima", rekao je iguman Pavlović. 

On je zahvalio predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te gradu Mostaru za saradnju i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj zajednici u Mostaru. 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je Božić praznik rađanja novog života, kada se želi sreća, radost, mir, blagostanje koje se dijeli sa susjedima i prijateljima. 

"Nama treba živjeti, slaviti život i pomagati jedni drugima. Vrlo je lijepo da smo došli u ovolikom broju da najmalobrojnijoj zajednici čestitamo Božić. Mi najmalobrojnije trebamo poštovati, uvažavati i dati im podršku", istakao je Bešlić. 

Na prijemu su se obratili i mostarski muftija Salem Dedović i predstavnik Biskupije mostarske Željko Majić koji su čestitali Božić i pozvali na mir, ljubav i uvažavanje i poštovanje. 

Na koncertu je nastupio muzički sastav "Katera" iz Istočnog Sarajeva koji je oduševio publiku u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. 

Na koncertu su sa jednom numerom nastupila i djeca koja pohađaju vjeronauku u Mostaru. 

Organizatori koncerta, koji je dar Mostaru povodom Božića, su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle", uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.