Svjetlost badnjaka obasjala je Trebinje i na hiljade naših sugrađana koji su večeras prisustvovali tradicionalnom nalaganju badnjaka na Trgu slobode.

badnjaci trebinje.jpgFoto: Željko Miletić

Trebinjci su i večeras, kako to tradicija i običaji nalažu, na najljepši mogući način najavili najradosniji hrišćanski praznik - Božić, šaljući poruku mira, sloge, blagostanja i ljubavi.

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (7).jpg

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić rekao je da se u Trebinju večeras osjećaju Božija riječ i nebeski naum - da se kao ljudi u svojoj ljudskoj prirodi uzdignemo do svoga duhovnog maksimuma i izgradimo zajednicu koja će biti srećna i blagoslovena.

On je istakao da se gradska administrativna služba trudi da pomogne koliko može da svi oni koji su prošli kroz jedno teško vrijeme konačno dođu do najboljih odgovora za sebe i svoju porodicu.

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (2).jpg

"Da sve vaše brige i nesanice otjeraju naši zajednički novi projekti, koji donose, ne samo nadu, nego i više radnih mjesta. Pokrenuli smo mnogo stvari u materijalnom sektoru, ali sve je to nedovoljno ako te stvarne promjene ne prate i promjene u ljudskm duhu. Želim da budete složniji i jedinstveniji i da se uključite u sve one tokove koji donose dobro našem Trebinju", poručio je Ćurić.

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (4).jpg

Ćurić je poželio da svi ostanemo dovoljno smjeli, složni i spremni da podno Leotara napravimo grad u kome žive zadovoljni i srećni ljudi.

"Uz najljepše želje, a prvenstveno uz želju da vas prati dobro zdravlje i međusobno razumijevanje - počev od porodice do svih naših organizacija i institucija, želim da kažem da vas administrativna služba grada podržava u svim aktivnosti koje donose blagostanje i izvjesnije sutra", istakao je Ćurić, čestitajući sugrađanima sutrašnji praznik uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji, Hristos se rodi".

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (3).jpg

Čestitajući praznik, starješina trebinjskog Sabornog hrama Mladen Žulović poručio je vjernicima da u ovoj prazničnoj večeri slavimo Boga koji je izašao iz svog božanskog postojanja, došao među ljude i sam postao čovjek.

„A postao je čovjek da bi nas učinio da budemo kao i On - sveti, da budemo bogovi po blagodati njegovoj. Poput ove vatre koja nas grije u ovoj hladnoj noći, tako se molimo Bogu tvorcu da ugrije naša srca, da izlije svoj blagoslov i blagodat na naše porodice, u naše domove i na sve nas“, poručio je otac Mladen.

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (6).jpg

Kao što na mir među ljudima poziva i pjesma pastira u noći rađanja Bogomladenca – tako i mi, poručio je otac Mladen, moramo da činimo koliko je do nas - da bude mir među nama.

„To najprije želim da poručim onima koji vode ovaj narod, političarima koji su pozicija i opozicija, da drže do mira koliko je u njihovoj moći, da ne bude više onoga što se, nažalost, događa – a to je da smo jako zavađeni među sobom. Želim da od ovoga Božića i u Novoj godini započnemo sa mirom, ljubavlju i da tako budemo oni koji ispunjavamo Jevanđelje“, poručio je otac Mladen.

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (5).jpg

U prigodnom programu nastupilo je Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Alat Svislajon".

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu.

Povodom Božića, u Sabornom hramu u Trebinju Sveta liturgija biće služena u ponoć i u 6.00 sati.

Jutarnju službu predvodiće vladika Dimitrije.

nalaganje badnjaka trg slobode trebinje 2019 (1).jpg