Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Beogradu kazao da Srbi kroz vijekove teže da budu sabrani i okupljeni, te da je poziv Aleksandra Vučića da se danas uoči Božića okupe predstavnici srpskog naroda iz cijelog regiona u glavnom gradu Srbije odlična ideja i poseban osjećaj.

dodik vucic.jpg

"Nema boljeg dana od Božića da se okupimo i razgovaramo o specifikumu našeg naroda u Srbiji i regiji. Svi se ugledamo na Srbiju i želimo joj uspjeh. Vučić i Brnabić su nas obavijestili o mogućnostima pomoći svim srpskim zajednicama", kazao je Dodik.

On je naglasio da Srbi žele da očuvaju mir i da samo tome teže.

"Ponekad izgleda se povlačimo od napada prema srpskoj zajednici, a potpuno neopravdano su ti napadi usmjereni. Mi ne želimo konflikte. Mi želimo u BiH da izgradimo ustavnu poziciju srpskog naroda i Republike Srpske. RS je sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija je sinonim za naš život. Želimo legalizovati taj pristup da ne smeta nikoga. Ako Bošnjaci iskazuju interese koji ne vrijeđaju druge, tako isto treba vrijediti i za nas", smatra Dodik.

On je kazao da je potrebno očuvati snagu Srpske pravoslavne crkve, te dodao da se godinama uzurpira značajna imovina SPC u centru Sarajeva.

"Pokušavamo riješiti taj problem godinama i nismo uspjeli. To govori o odnosu i takva pitanja trebamo stavljati na dnevni red", kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se zahvalio Vučiću što je realizovao ideju da se na Badnji dan uoči Božića u Beogradu okupe predstavnici Srba iz zemalja regiona.

"Nismo se okupili da pravimo planove protiv drugih, trećih ili desetih već da ohrabrimo sebe da radimo za dobrobit našeg naroda", zaključio je Dodik.

Osim Dodika tradicionalnom unošenju badnjaka u prostorije Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije u Beogradu prisustvovali su i premijerka RS Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković, predsjednici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, kao i poslanik "Ujedinjene Crne Gore" u crnogorskom parlamentu Goran Danilović.

(klix.ba)