Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će januarska plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa visokom stručnom spremom biti veća za oko osam odsto, što u prosjeku iznosi oko 100 KM.

skola-drazin-do-djaci-trebinje.jpg

"Nakon 11 godina konačno se počelo sa povećanjem plata u ovoj oblasti. Možemo reći da je to prvi korak kontinuiteta povećanja plata zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture", rekla je Trivićeva i dodala da je Vlada Srpske izdvojila 22 miliona KM kako bi povećala plate za ove kategorije korisnika.

Ona je rekla za ATV da je Vlada sa Savezom sindikata potpisala memorandum da se u naredne četiri godine kontinuirano povećava plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi, kako bi do 2022. godine bila izjednačena sa svim zaposlenim u javnoj upravi.

Govoreći o standardizaciji zanimanja, Trivićeva je naglasila da se pristupa izradi programa dualnog obrazovanja, koji bi trebalo da bude gotov zajedno sa upisnom politikom u određenom dijelu zanimanja.

Trivićeva je rekla da je to prvi korak u reformskom procesu srednjeg obrazovanja kako bi nakon završenih stručnih i tehničkih škola imali osposobljene radnike koji bi odmah po završetku školovanja mogli da dobiju posao u kompanijama kojima su potrebni na tržištu rada, što je prioritet u reformi obrazovanja.

"U Republici Srpskoj imamo određene kompanije proizvodnih djelatnosti u drvnoj, metalskoj i tekstilnoj industriji i mi moramo, na neki način, da usmjeravamo naše buduće kadrove koji će po završetku školovanja odmah moći da se zaposle. To je potreba i poslodavaca, ali i potreba onih koji završavaju školovanje, da imaju svoje radno mjesto", rekla je Trivićeva.