Konfederacija Sindikata Republike Srpske smatra da odluka o povećanju cijene električne energije industrijskim kupcima koji su priključeni na 10, 35 i 110 kilovoltne dalekovode sa aspekta položaja radnika i ličnih primanja zaposlenih u ovoj oblasti neće imati nikakav efekat, tako da ih iznenađuju stavovi pojedinih sindikalnih predstavnika po ovom pitanju, kao i njihova navodna zabrinutost.

zeljko tepavcevic.jpg

U saopštenju se ističe da poslodavci godinama u Republici Srpskoj uživaju sve benefite i ostvaruju značajnu ekonomsku korist, dok radnike većina tretira na nedostojan način i uz mizerne plate.

"Pitamo se, da li bi im ti isti poslodavci koji danas negoduju zbog minimalne korekcije cijene električne energije za industrijske kupce povećali plate da im država omogući jeftinije ili besplatno snabdijevanje električnom energijom", naglašava se u saopštenju.

Iz Konfederacije Sindikata Republike Srpske navode da jedan od benefita koji uživaju poslodavci u Srpskoj su i subvenicije električne energije izražene kroz niske cijene za takozvane velike kupce, a koje su u 2018. godini premašile 56,8 miliona KM.

"Bez korekcija u ovoj godini subvencije bi dostigle cifru od čak 70 miliona maraka, a sa najavljenim minimalnim subvencijama one će iznositi 57 miliona maraka", dodaje se u saopštenju.

Iz Konfederacije podsjećaju da je svima poznato da su cijene na slobodnom tržištu višestruko veće i poslodavci ne smiju da plaše radnike da će im biti ugroženo poslovanje zbog najavljenih korekcija cijena električne energije za privredu koje je objektivno skoro zanemarivo, jer će i dalje imati neuporedivo jeftiniju cijenu električne energije od cijena na tržištu, tako da i po ovom pitanju Republika Srpska ostataje dobar ambijent za ulaganje.

"Smatramo da svi treba da imamo u vidu da je 'Elektroprivreda Republike Srpske' okosnica njenog razvoja i da je socijalno osjetljiva prema građanima, odnosno domaćinstvima kao potrošačima, te da ovim mjerama neće biti povećanja cijene električne energije za stanovništvo a privreda će i dalje imati jeftiniju cijenu električne energije od one na tržištu", naglašava se u saopštenju.

Isto tako, navode iz Konfederacije Sindikata Republike Srpske, povećanje cijena za obnovljive izvore električne energije nema nikakve veze sa poslovanjem "Elektroprivrede" i ne spada u njen prihod, niti je to mjera koju provodi ovaj holding.