HERCEG-NOVI - U Herceg-Novom sve je spremno za 50. Praznik mimoze. Od 1. februra, pa u narednih 50 dana, održaće se velika  smotra žutom cvijetu u čast koji je zaštitni znak grada ispod Orjena i njegovog turističkog, kulturnog i sportskog  života.  

zdravko calic herceg novi praznik mimoze.jpg 

Čast da započne veliki jubilej pripala je najpoznatijoj balkanskoj muzičkoj zvijezdi - Zdravku Čoliću, koji je svoju veliku muzičku karijeru počeo prvim javnim nastuupom u  Bijeloj  davne 1967. godine.

Festival će promovisti zimsku i ljetnju ponudu Herceg-Novog u Beču, Ljubljani  Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Trebinju, Sarajevu, kao i u gradovima širom Crne Gore.

Do 22. marta, do kda traje Praznik, smjenjivaće se brojne svečanosti, maskenbali, ulični performansi, međunarodni susreti, izložbe,  pozorišne predstave, sportski događaji, najavili su na prvom press-u iz direkcije 50. Praznika mimoze.

U Direkciji očekuje znatno bolju posjetu nego prethodnih godinina

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić istakao je za TrebinjeLive.info da će ovogodišnji Praznik vraća širom evropskih gradova.

"A nismo zaboravili ni naše komšijske sredine kakva je Trebinje. Gotovo svih ovih Praznika mimoze mi smo u Dučićeva gradu, gdje smo uvijek bili toplo primjeni. Tako će biti i  u ovom našem jubilarcu. Brojni su i gosti iz Trebinja na svim našim svečanostima u Herceg-Novom, Baošićima. Imali smo i imaćemo i umjetnike iz Trebinja i Hercegovine koji će učestvovati u Prazniku”, kazao je Katić.

On je naglasio da sve goste i posjetioce Herceg-Novog očekuje jedno velikoo druženje i prijateljstvo koje se prenosi godinama unazad, ali i impozantan program.

Karavan kreće već 10. januara za Beč, a nakon toga je u  Vrbasu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu. Vikend nakon tog slijede Višegrad, Zlatibor, Bijeljina i Banjaluka. U trećem krugu karavan će, pred sam početak Praznika mimoze, posjetiti Sloveniju, odnosno Ljubljanu, Novo Mesto i Kranj, i na kraju Trebinje.

Direktorica JUK "Herceg festa" Gordana Porobić Krcunović  je pored  koncerta jednog od najvećih regionalnih muzičkih zvijezda, Zdravka Čolića, najavila i tradicionalnu Feštu od mimoze, ribe i vina u Baošićima i veliki maskenbal u Institutu Igalo

Inostrane ambasade uskoro će dostaviti termine i programe koje će u sklopu Dana praznika mimoze biti posvećene njihovim zemljama. Biće organizovano dani Beograda, Novog Sada, te Poljske, Italije, Kine, Njemačke, Turske, Norveške, Finske, Slovenije.

“Goste na 50. Prazniku mimoze očekuju četiri maskenbala, koncerti na otvorenom, večeri mediteranske pjesme, međunarodne karnevalske povorke, međunarodni susret duvačkih ansambala, izložba cvijeća, dječji i sportski programi, veliki salon hercegnovskih galerija”, rekla  je Porobićeva.

50 praznik mimoze.jpg

Programom pod nazivom “Ljubav u vrijeme mimoze” biće obilježem 8. mart–Dan žena, dok će u dvoran “Park” biti upriličen koncert  "Kaliopi". Dan ranije na Trgu podno Tore biće organizovan i  koncert Saše Matića. Veliki maskenbal u Institutu na programu je 9. marta, kada će goste zabaljvati Dženan Lončarević.

Direktor Turističke organizacije Herceg-Novog Pavle Obradović istakao je da su marketinške aktivnosti u zamahu, a od ove godine ponuda je proširena i na tržište Austrije i Slovenije.

"Ove  godine planiramo i veće naše prisustvo na inostranom tržište gdje ćemo izaći sa kvalitetnim programom za turiste svakog džepa. A cilj i plan Turističke organizacije je da sa ovakvim Praznikom mimoze  popularišemo  našu sredinu i da učinimo da februrar bude posjećeniji nego do sada”, naveo je Obradović.

Producent u JUK “Herceg festu” Zoran Živković je najavio umjetnički dio programa Praznika, a kao vodeću manifestaciju u tom segmentu istakao je 52. Hercegnovski zimski likovni salon koji će biti održan 7. februara, na kome će izlagati poznati stvaraoci iz regiona i šire.

Sve će koštati oko 250 hiljada evra, kao i prethodnih godina kada je bilo mnogo manje programa. Ovoga puta očekuje se oko 30.000 posjetilaca.

O sportskom dijelu mimoze bila je štura priča. Osim plivačkog mitinga 16. i 17. februara, drugi događaji nisu spomenuti. Navedeno je da će ih biti 15.

Možemo reći da su na takvim manifestacija sportisti iz Trebinja i Hercegovine bili uspješni, posebno fudbaleri Leotara na fudbalskom turniru Mimoze, džudisti i plivači Leotara, pa je za očekivati da će i ove godine mnogi od njih biti učesnici te male mimozine olimpijade.

Jubilej je i povod da Praznik mimoze dobije svoju drugu monografiju, a njen autor je poznatata hercegnovska novinarka Vitka Vujnović i ona će biti prestavljena  u toku Praznika.