Praznični dani koji su nezamislivi bez bogate trpeze mogu biti pogubni za dijabetičare, upozoravaju nutricionisti, pa se često dešava da baš u ovom periodu mnogi od njih završe u bolnici.

hrana-jelo.jpg

"Uvijek u ovom periodu imamo povećanje broja oboljelih i hospitalizovanih pacijenata u bolnici. Praznici od Nikoljdana pa nadalje nam naprave problem jer je ishrana osnova kako prevencije tako i liječenja. Konzumacija hrane koja je slatka, konzumacija hrane koja je na bazi prostih ugljikohidrata, pogače, pite, kolači i, naravno, alkohol nam je veliki problem u ovom periodu", navodi nutricionista Inga Marković.

Ona je posebno apelovala na dijabetičare mlađe životne dobi da strogo vode računa o svojoj ishrani te upozorila da će praznici proći, a posljedice koje dijabetes u ovom periodu uzrokuje mogu biti katastrofalne.

Problem svih dijabetičara je ta kašika, kaže u šali Stevica Rodić, predsjednik dobojskog Udruženja "Dijabeta", koji je prije 27 godina obolio od dijabetesa, te dodaje da kašiku zapravo treba "probušiti".

"Ako se vi opustite jedan dan, to neka bude jedan dan, ali nemojte da bude i ostalih 29-30 dana. Ipak povedite računa jer dijabetes ostavlja dugotrajne posljedice po organizam. To se trenutno neće na vama vidjeti, ali će se vidjeti za nekoliko godina kroz razne komplikacije", rekao je Rodić za "Nezavisne".

Dragiša Ristikić iz Teslića četiri decenije se bori sa šećernom bolešću, ali je tek prije sedam-osam godina u svojoj glavi raskrstio kako treba da izgleda njegov dnevni meni prilagođen dijabetesu.

"Ujutru se lagano uzme, može jedno kuvano jaje ili jogurt i neka voćka, jedan paradajz kada je sezona, zavisi. Ručak lešo kuvana piletina ili teletina, ko sebi može šta priuštiti, povrće obavezno. Večera isto nešto lagano, nešto od agruma, vrlo malo, znači limun može, ali recimo narandže već to ne bi bilo preporučljivo, kivi da, što je kiselo i tako neke stvari", objasnio je Ristikić.

Nutricionisti kažu da i kod mnogih zdravih osoba previše hrane, uglavnom kalorične i masne, tokom praznika ostavlja koji kilogram viška ili barem osjećaj težine, te da prilikom unosa teške hrane kao i alkohola najviše pate jetra i crijeva.

Zato je nakon prazničnih dana potrebna detoksikacija organizma i vraćanje na zdrav i ujednačen režim ishrane.