U trebinjskoj Službi za transfuziju krvi došla je najpoznatija i najdraža ličnost u ovim prazničnim danima u čitavom svijetu - Djeda Mraz, koji je tom prilikom tradicionalno darovao najdragocjeniji poklon za ovu službu - jedinicu krvi.

Djed mraz darovao krv.jpg

Ovo je peti put zaredom da Djeda Mraz prvi radni dan u Novoj godini posjećuje ovu ustanovu. Mnogi su čekali i Djeda Mrazicu, ali je ona i ovaj put zakasnila.

Djeda Mraz čestitao je svima Novu godinu i poželio puno zdravlja, sreće i veselja svima.

"Volim humanost, da poklanjam i ovim činom želim da podstaknem i druge da daju krv. Nadam se da ovo ima uticaja na ljude da vide i da se odluče na davanje krvi, a posebno mi je drago da ima mlađih davalaca koji su dobili paketiće prije par godina od Djeda Mraza, a odlučili su da i oni daju nekome krv koja može značiti život", istakao je Djeda Mraz.

Načelnik trebinjske transfuziološke službe Dragan Šarenac istakao je da je Djeda Mraz unazad ovih godina bio vjesnik uspješnijih godina u odnosu na prethodnu.

"Tako je i 2018. godina bila uspješna i prikupili smo najviše jedinica krvi od postanka naše službe i davalaštva krvi na području Hercegovinu - 2.341 jedinica krvi i provedeno je 58 organizovanih akcija što je u prosjeku više od jedne sedmično", kazao je Šarenac.

Najvažnije je da je bilo uvijek dovoljno krvi za liječenje pacijenata kažu u Službi.