stari-grad.jpg

Početak 2019. godine odlična je prilika i da sumiramo prethodnu godinu. Za Trebinjce je 2018. bila poprilično zanimljiva. Ovih sedam događaja obilježilo je godinu iza nas.

7. ŠOBAJIĆEV "PROGON"

milos sobajic trebinje (1).JPG

U Kulturnom centru u Trebinju u oktobru je otvorena izložba slika i skulptura velikog srpskog umjetnika Miloša Šobajića. Ovaj događaj izazvao je veliku zainteresovanost Trebinjaca.Prema ocjeni redakcije i saradnika portala TrebinjeLive.info, ovo je najznačajniji kulturni događaj u protekloj godini u našem gradu.

Vjerovati je da će ovakvih događaja biti mnogo više u 2019. godini. Međutim, da su ovo, možda, samo puste želje pokazuje grant za kulturu, jer će grad sa ovu obvlast izdvojiti tek nešto više od 290.000 KM, što je oko 1,15 odsto budžeta.

6. UREĐUJE SE NAJVEĆE RUGLO GRADA

obilaznica trebinje (1).jpg

Putevi Republike Srpske i Grad Trebinje u cjelosti finansiraju nastavak izgradnje dijela istočne obilaznice od Gučine do Mokrih Dolova. Za ovu investiciju izdvojeno je oko milion KM.

Ova ulica bila je najveće infrastrukturno ruglo Trebinja. Kada bi padala kiša, ovom ulicom se ne bi moglo proći zbog lokvi, sunce bi donosilo prašinu, a u prvih sedam mjeseci 2018. ovaj dio grada je bio u potpunosti zaboravljen, pa se više ni od udarnih rupa na asfaltu saobraćaj nije mogao normalno odvijati.

Iako je prvobitno najavljeno da će izgradnja biti završena i prije roka (prvi rok 20. novembar) obilaznica još nije izgrađena u cjelosti, ali se radovi intenzivno odvijaju.

Izvođač radova je "Hercegovina putevi", a u ovom preduzeću navode da 15-ak dana nisu radili zbog loših vremenskih uslova, ali i da su se susretali sa neplaniranim aktivnostima poput izgradnje kanala za odvod vode iz Polica u Lušac.

5. TALAČKA KRIZA

20180604_103521.jpg

Početkom juna prošle godine svi regionalni mediji prenijeli su informaciju da je Miroslav Milišić kao taoce uzeo svoje dvoje maloljetne djece i prijetio da će, ukoliko mu se ne vrati supruga koja ga je prethodno napustila, aktivirati bombu i tako ubiti sebe i svoju djecu.

Na svu sreću, zahvaljujući prvenstveno pribranosti djeda ovih mališana i pripadnicima policije, spriječena je tragedija, a sreća je, ispostavilo se, bila još veća jer se bomba, koju je Milišić tokom pregovora ispustio - nije aktivirala.

Milišić je priznao krivicu, a iz tužilaštva su za ovo djelo zatražili pet godina zatvora.

4. SLUČAJ "PAPOVIĆ"

vukasin papovic tuzilastvo trebinje.jpg

Penzionisani profesor likovne kulture Vukašin Vule Papović godinama je falsifikovao različite račune u svom stanu u Mokrim Dolovima, ali je trebinjskom tužilaštvu za pokretanje istrage trebalo čak deset mjeseci.

Papović je uhapšen u februaru 2018., kada je od njega oduzet čitav niz dokumenata, USB memorije, CD-ova, pečata.

Ovaj slučaj će, ukoliko i zvanično doživi sudski epilog, biti veoma zanimljiv za javnost, s obzirom na to da su profesorovi klijenti bili i pojedini ministri, direktori javnih preduzeća, narodni poslanici, te brojni vozači iz cijele Republike Srpske.

3. LOŠA BEZBJEDNOSNA SITUACIJA

auto.jpg

Samo tokom 2018. u Trebinju je zapaljeno šest vozila, dogodilo se teško ubistvo, nekoliko teških krađa, a iz vatrenog oružja je pucano na objekat "Sber banke" u strogom centru Trebinje.

Tek nakon pritiska javnosti, trebinjska policija rasvijetlila je pet od šest paljevina. Teške krađe su rasvijetljene, ali ni dalje javnosti nije poznato ko je "izrešetao" stakla navedene banke.

Međutim, ono što je posebno uznemirilo sve Trebinjce je teško ubistvo u kafiću "Merlo" u centru Trebinja, kada je Spaso Milišić zaklao svog sugrađanina Nemanju Šupljeglava.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu.

Presuda se tek očekuje, a Milišić je u pritvoru.

2. OSTAVKA LUKE PETROVIĆA

luka-petrovic.jpg

U Trebinju je sve iznenadio odlazak Luke Petrovića sa mjesta gradonačelnika Trebinja. Umjesto u Gradskoj upravi, Petrović se od novembra nalazi na čelu Eletkroprivrede Republike Srpske.

Novi izbori zakazani su za 17. februar.

Kao zvanični razlog Petrovićevog prelaska u ERS je da je mnogo potrebniji u ovom sistemu, koji u narednom periodu treba iz temelja srediti.

Kao nezvanični razlog, da Petrović nije prihvatio ovu funkciju, na čelu ERS-a ponovo ne bi bio Trebinjac, već, kako se spekulisalo, Paljanin ili Banjalučanin.

1. ODLAZI LI DRAŠKOVIĆ?

dodik-i-draskovic.jpg

Hoće li Rodoljub Drašković napustiti Trebinje? Svi se nadaju da neće. Vjeruje se da se dogovor, ipak, može postići.

Za sada, on je najavio da će dovršiti sve započete radove, ali da neće biti novih investicija.

Ipak, najvažnije je - do industrijskog sektora se neće dirati, pa šta god da na kraju Drašković odluči.

Kao zvanični razlog zaustavljanja novih investicija u Hercegovini, Drašković je naveo loš privredni ambijent.

POBJEDNIK GODINE

Luka Petrović - direktor Elektroprivrede Republike Srpske i bivši gradonačelnik Trebinja. Na oktobarskim izborima ostvario je odličan rezultat. Osvojio je oko 16.500 glasova.

Teško je i zamisliti da će ga neki kandidat u dogledno vrijeme prestići.

GUBITNIK GODINE

Policijska uprava Trebinje. I dok u policiji tvrde da je stanje bezbjednosti u Trebinju dobro, građani tako ne misle.