U Kulturnom centru u Trebinju priređeni su projekcija filma „Duhovna poetika oca Lazara Ostroškog“ i promocija knjige „Položi nadu na Gospoda“ - koji su posvećeni blaženopočivšem arhimandritu ocu Lazaru Adžiću, igumanu manastira Ostrog.

vece posveceno ocu lazaru ostroskom trebinje (2).jpg

Film je djelo reditelja dr Radoslava Stanišića, dok je autor knjige igumanije manastira Ćelija Piperska Jelena, a svoja lična svjedočanstva o igumanu Lazaru kazivali su njegovi duhovni saputnici – episkop diseldorfski i sve Njemačke Grigorije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije istakao je da je otac Lazar bio od onih ljudi koji su bili najstarijeg i najboljeg kova, koji ne troše riječi, ali čiji je jezik imao nevjerovatnu moć da jednim pokretom ruke, grimasom na licu i tek pokojom blagom rječju bude sve rečeno.

Vladika je istakao da bi sve riječi koje mu je otac Lazar uputio mogle stati na nekoliko stranica, ali da bi se od svih tih riječi mogle napisati brojne teološke studije.

„Mi smo  u susretu sa ocem Lazarom doživjeli da smo hodeći pored njega, tiskajući se oko njega dobijali silu duha Božijeg i iscjeljivali se. Zato je on, iako nije napisao nijedan teološki traktat bio, po meni, veliki teolog“, kazao je episkop Grigorije, koji koji je upravo kod oca Lazara u Ostrogu zakoračio u monaški život.

vece posveceno ocu lazaru ostroskom trebinje (1).jpg

Episkop Atanasije podsjetio je da je otac Lazar mnogo učinio za Ostrog, ali i za Hercegovinu, iz koje je bio rodom.

On je istakao da je Hercegovcima, u najtežim vremenima toko devedesetih godina, slao ulje, brašno, a nije rijetkost bila ni da pošalje novac.

Autor knjige igumanija Jelena istakla je da je knjigu napisala za sedam dana i da ne može da razumije koja je to moć koja joj je data da ovu knjigu i napiše.

"Za nedjelju dana, ni sama ne znam kako, napisala sam knjigu, jer otac Lazar nije mnogo pričao“, svjedoči igumanija.

Ona je dodala da je prošle godine izašlo već treće izdanje knjige, dopunjeno novim svjedočanstvima ljudi, koji su pismima ili elektronskom poštom slali svoja sjećanja na susrete sa igumanom Lazarom.

Arhimandrit Lazar Adžić je ličnost koja je obilježila povratak vjeri i crkvi u Crnoj Gori. Tih i povučen, otac Lazar ostavio je malo pisanog traga iza sebe pa su njegove pouke i poruke, koje se nalaze u knjizi, plod sjećanja sveštenstva manastira Ostrog.

Veče posvećeno blaženopočivšem igumanu ostroškom organizovala je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.