Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Trebinje počela je sa izuzimanjem dokumentacije u predmetu „Papović“ iz više javnih preduzeća sa područja Hercegovine, kao i iz tri gradske uprave, ekskluzivno saznaje TrebinjeLive.info.

vukasin_papovic istraga.jpg

U Osnovnom sudu u Trebinju potvrđeno je da su izdali naredbu za izuzimanje dijela dokumentacije za određena lica, dok će u narednom periodu dokumentacija biti izuzeta za još veći broj lica koja su osumnjičena da su koristila usluge, sada već poznatog trebinjskog profesora likovne kulture Vukašina Vula Papovića.

U Okružnom javnom tužilaštvu su istakli da je istraga pokrenuta, a da će više detalja biti poznato za nekoliko dana.

Kako saznajemo, policija izuzima dokumentaciju iz Elektroprivrede Republike Srpske, Hidroelektrana na Trebišnjici, Elektrohercegovine, Rudnika i termoelektrane Gacko, Gradske uprave Trebinje, te opštinskih uprava u Bileći i Gacku.

Slučaj "Papović" aktuelan je od februara 2018. godine, kada su pripadnici trebinjske policije, zbog prijetnji tadašnjem direktoru RiTE "Gacko" Bošku Kozomari, uhapsili penzionisanog profesora likovnog Vukašina Vula Papovića.

Pretresom njegovog stana inspektori su došli do zanimljivih detalja, između ostalog, otkrili su da se godinama unazad, kako je to rekao prvi policajac Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, bavio falsifikovanjem.

Slučaj je ubrzo preuzela Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske.

Ova Uprava dostavila je sredinom avgusta Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju izvještaj o vještačenju u predmetu protiv Papovića, ali istraga od strane tužilaštva o falsifikovanju i brojnim akterima ove prevare još uvijek nije pokrenuta.

Na vještačenju u Banjaluci su bili Papovićevi laptopi, CD-ovi, USB-ovi te drugi brojni dokazni materijal koji je pronađen u njegovom stanu u februaru ove godine.

Kao što je TrebinjeLive.info i ranije u više navrata pisao, Papovićeve usluge su koristili pojedini ministri iz Vlade Republike Srpske, sadašnji i bivši direktori javnih preduzeća, vozači u preduzećima elektroenergetskog sektora, direktori republičkih agencija, načelnici opština, bivši narodni poslanici...

Iako se u medijima uveliko govori o konkretnim imenima, za sada niko od prozvanih nije demantovao da je koristio usluge i da se nalazi u izvještaju tužilaštva, do koga su uspjeli da dođu pojedini mediji.
Papović je, kako je tada rečeno, uz lažne račune izdavao i diplome i putne naloge.

U Papovićevom stanu, prilikom pretresa, pronađeni su, između ostalog, pečat Elektroprivrede Republike Srpske, Gimnazije "Jovan Dučić", Srednje tehničke škole Trebinje, te jedan crveni pečat sa natpisom "M", pet plavih pečata „Junajted ofis“ sa natpisima „Slavija“, „Garni“, „Bijeljina“,“Novi Sad“...

Ukoliko slučaj Papović dobije sudski epilog, za glavu bi se, između ostalih, mogli uhvatiti brojni funkcioneri u Republici Srpskoj. Upućeni kažu da bi tada bilo jasno da je rasvijetljena velika kriminalna grupa, te da se radi o aferi velikih razmjera, koju ne pamte ni po stažu stariji i iskusniji inspektori krim policije.