Doktor Službe hitne medicinske pomoći Saša Borjan pocijepao je danas pred brojnim novinarima svoju diplomu ljekara zbog, kako je naveo, političkog revanšizma koji prema njemu sprovodi gradska vlast u našem gradu i rukovodstvo Doma zdravlja, zahvaljujući čijoj odluci će od 3. januara raditi u sektoru za nemedicinsko osoblje i više neće biti ljekar u ovoj službi.

sasa borjan  (2).jpg

Borjan, koji je i odbornik PDP-a u Skupštini grada, istakao je da ga je odluka o „izbacivanju sa radnog mjesta i premještanju u nemedicinski sektor“ zatekla juče na radnom stolu, navodeći da smatra da je riječ o klasičnom političkom obračunu sa neistomišljenicima, jer ima hrabrosti da javnosti saopšti sve ono što građani misle, ali iz različitih razloga ne govore javno.

„Zamislite da jedan ljekar bude prebačen u nemedicinski sektor bez ikakvog obrazloženja i bez ijednog razloga. Smatram da je ovo pokazatelj načina na koji vlast u Trebinju i Republici Srpskoj funkcioniše. Želim da se obratim Luki Petroviću i Mirku Ćuriću i kompletnoj javnosti, da vide koliko malo vrijedi diploma doktora medicine u našoj državi“, rekao je Borjan i zatim pocijepao svoju diplomu ljekara koju je stekao na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

sasa borjan  (3).jpg

On je naveo da je za njega ovaj čin neprihvatljiv, da će sa svojim pravnim timom nastaviti borbu jer je u pitanju izbacivanje sa radnog mjesta i da su ga ovom odlukom samo dodatno motivisali da se još energičnije bori protiv aktuelne trebinjske vlasti.

„Svaka pora našeg zdravstvenog sistema je uvezana sa politikom i to je za mene, kao ljekara, apsolutno neprihvatljivo“, poručio je Borjan, koji već devet godina radi u hitnoj pomoći i svakodnevno je bio na pomoći brojnim građanima Trebinja, ali i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, dok je bio načelnik Službe hitne medicinske pomoći, urađeno je nekoliko značajnih projekata – rekonstruisane su prostorije hitne pomoći, postavljena nastrešnica, kupljeno novo sanitetsko vozilo, nabavljeni novi uređaji, te od privrednika obezbijeđeno 20.000 KM donacije.

„Od onog rugla napravljena je jedna pristojna zdravstvena ustanova. Nagrađen sam tako što sam izbačen iz ove službe. Moj grijeh je što imam samo hrabrost da kažem ono što većina naših sugrađana misli i da to iznesem javno“, kategoričan je Borjan, koji je i dijete poginulog borca Vojske Republike Srpske.

Borjan je naglasio da će sada nedostajati ljekar u Hitnoj pomoći da će, najvjerovatnije, morati biti primljen novi doktor.

"Moja nova plata biće za oko 450 KM manja od sadašnje", istakao je Borjan.

Narodni poslanik i Borjanov partijski kolega Ljubiša Krunić naveo je da je zaprepašten odlukom Doma zdravlja prema doktoru Borjanu, koji je bio doktor svih Trebinjaca i među omiljenim ljekarima u našem gradu.

„Ovdje se radi o gušenju osnovnih sloboda i demokratije. A najstrašnije je što se to dešava čovjeku čiji je otac ugradio život u temelje Republike Srpske“, rekao je Krunić.

On je pozvao gradsku i republičku Boračku organizaciju, te nadležne sindikalne organizacije da stanu iza doktora Borjana, jer ako se to ne uradi ovaj put veoma lako se može desiti da izgubimo Republiku Srpsku u onom smislu kao što su je borci, pa samim tim i njegov pokojni otac, zamišljali.

Reakcija direktora Doma zdravlja Vasa Mijanovića najavljena je za 14.00 časova.