Gimnazija "Jovan Dučić" od 18. do 22. marta biće domaćin 5. Susreta evropskih gimnazija i to Gimnazije iz Zemuna, Srpske škole "Nikola Tesla" iz Budimpešte, Srpske škole "Dositej Obradović" iz Temišvara, Gimnazije iz Škofje loke i Gimnazija "Jovan Dučić".

srednjoskolski centar trebinje (1).jpg

Svaka škola koja je domaćin ima pravo da pozove škole koje želi tako da su za ovo vrijeme gosti bile škole iz Danske, Makedonije, Njemačke.

Prema riječima direktora Gimnazije "Jovan Dučić" Miša Pešića plan je da se pozove Gimnazija Gnjilane-Šilovo sa Kosova i Metohije i Gimnazija iz Varaždina - Hrvatska.

"Još nije zatvorena priča oko pozivnica, a škola domaćin snosi sve troškove smještaja za učesnike. Delegacija škola broji pet članova i to od tri učenika, profesora i direktora škole. To je oko 50 učesnika", kazao je Pešić.

Prošle školske godine Trebinjci su bili u Temišvaru i Srpska škola Dositej Obradović bila je domaćin.

Kako se kroz ove susrete provlači centralna tema koja je uvijek zajednička za sve škole, dogovoreno je da tema u Trebinju bude "Slobodne aktivnosti učenika i njihov uticaj na kvalitet nastave".

Škola domaćin ima zadatak da napravi anketni upitnik vezan za temu, koji će biti proslijeđen školama. One će odgovoriti na upitnike svako iz svog ugla i napraviće prezentaciju svog rada i to će se staviti u program trajanja susreta.

Za vrijeme susreta gimnazijalaca, koji će predstaviti svoje škole, gradove, države, održavaće se i razne radionice na teme koje će uraditi Pedagoško psihološka služba Gimnazije iz Trebinja.

"Naša ideja je da 20. marta u Kulturnom centru imamo muzičko, dramski, recitatorski program kroz koji ćemo predstaviti naše vannastavne aktivnosti", rekao je Pešić.