Muzej Hercegovine bio je domaćin predavanja "Slobodan Jovanović u srpskom narodu i njegovoj kulturi", koju je održao prof. dr Duško Pevulja.

predavanje (1).JPG

Slobodan Jovanović jedan je od najznačajnijih srpskih intelektualaca 20. vijeka, a ove godine obilježava se 60 godina od njegove smrti. On je jedan od posljednjih svestranih polihistora koje je srpska kultura iznjedrila.

"Raspon njegovih interesovanja je veliki i čovjek pomisli da je to napisao institut, a ne jedan čovjek. Primarno je bio profesor prava, ali se bavio istorijom političkih doktrina, napisao briljantne portrete o srpskim vladarima iz 19. vijeka, književni kritičar, napisao portrete o svojim savremenicima, kulturni radnik u najširem poimanju", ističe Pevulja.

Za sobom je ostavio jedno impresivno djelo, ali njegova sudbina podsjeća na sudbinu srpskog naroda. On je na procesu Draži Mihajloviću 1946. godine osuđen na 20 godina robije i oduzimanja svih građanskih prava i imovine.

Njegovo djelo je više od pola vijeka bilo zabranjeno i ostalo je nepoznato srpskoj kulturi.

"Na neki način sudbina Slobodana Jovanovića, prvog Slobodana u Srba, to je prvo muško ime koje je jedan Srbin dobio 1869. godine na neki način obilježava i sudbinu srpskoga naroda. Imam utisak da to djelo još nije na pravi način vraćeno u srpsku kulturu. Rehabilitovan je i premještene su njegove kosti po drugi put kao i kod Dučića, ali ova godišnjica je pokazatelj da se vrlo malo pominjalo njegovo prezime. To je dokaz da u javnoj nacionalnoj svijesti njegovo djelo još nema istinski status kakav zaslužuje", kaže Pevulja.

predavanje (2).JPG

To je ogromna šteta za srpsku kulturu i izraz naše nesvijesti protiv koje se treba boriti i protiv koje se Slobodan Jovanović borio pišući posljednju testamentarnu knjigu "Prilog za proučavanje srpskog nacionalnog karaktera", gdje je pokazao da je komponenta zaborava jedna od ključnih obilježja našeg nacionalnog mentaliteta.

"Slobodan Jovanović je gromada u intelektualnom i stvaralačkom smislu, a jedan je i od najboljih stilista koji su pisali na srpskom jeziku takozvanim beogradskim stilom", zaključio je Pevulja, koji je profesor na Filološkom fakultetu u Banja Luci.

Slobodan Jovanović umro je 1958. godine u Londonu.