U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba digitalnih printova na platnu pod nazivom "Evropski fenomeni u kolekciji galerije Matice srpske". 

izlozba matice srpske trebinje (5).JPG

Ova izložba predstavlja djela domaćih i stranih autora iz različitih epoha izvedena u različitim tehnikama. Djela su objedinjena s idejom da se u godini evropskog kulturnog nasljeđa, promisli o fenomenima i vrijednostima na kojima se temelji evropska civilizacija kao što su sloboda, progres, nasljeđe i raznolikost.

Kustos Matice srpske i jedan od autora izložbe Miroslava Žarkov rekla je da su proučavajući kolekciju razmišljali o tome koje su to evropske vrijednosti koje bi trebalo izdvojiti i došli su do četiri teme.

"Želeli smo da i publika u regionu vidi ova umetnička dela i kako je bilo komplikovano nositi originale. Odlučili smo da napravimo jednu vrstu putujuće izložbe. Izdvojili smo 18 umetničkih dela koji su na najbolji način prezentovali temu evropskih vrednosti i rešili smo da ih odštampamo na digitalnom printu", istakla je Žarkov.

izlozba matice srpske trebinje (2).JPG

Motivi su raznovrsni, a zastupljeno je 17 umjetnika kao što su Petar Dobrović, Milan Konjović, Jovan Beciski, Anastas Jovanović...

Ovo je prvo gostovanje digitalnih printova, a u galeriji Matice srpske nadaju se da će ova izložba biti predstavljena publici u Mađarskoj, Rumuniji.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je kazala da se na ovaj simboličan način kalendarski završava godina evropskog kulturnog nasljeđa.

"Mi smo u našoj ustanovi ovu godinu obilježavali sa više manifestacija kao što je naš slikar Atanasije Popović koji je evropska vrijednost jer je diplomirao u Beču i njegovo slikarstvo je evropsko", istakla je Grujić.

izlozba matice srpske trebinje (4).JPG

Galerija Matice srpske dva puta je do sada sarađivala sa Muzejom Hercegovine i to 2012. godine sa izložbom "Sava Tekelija srpski dobrotvor" i 2015. godine sa izložbom "Srpska umjetnost u deset slika".

Izložbu je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Trebinje i Muzej Hercegovine.

Izložba je otvorena do 15. januara 2019. godine.

izlozba matice srpske trebinje (1).JPG

izlozba matice srpske trebinje (3).JPG