Naknada za obnovljive izvore energije, koju plaćamo uz račune za struju, u 2019. godini ponovo će biti povećana, što automatski znači da će od Nove godine i računi građanima i privredi biti veći.

regulatorna agencija rs.jpg

Prema pisanju RTRS-a, kako se povećava proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, tako i obaveza isplate podsticaja proizvođačima. Dvostruko veća proizvodnja, zahtijeva i dvostruko veće naknade koje plaćaju potrošači, kažu u Regulatornoj komisiji za energetiku.

Vlada Republike Srpske već je odobrila zahtjev Regulatorne komisije za energetiku da se jedinična naknada sa 0,0044 KM iz 2018. u narednoj godini poveća na 0,0075. To znači i veći iznos za obnovljive izvore energije koji će na računima za struju biti obračunat već na januarskim računima.

– Uputili smo zahtjev za povećanje i da to bude 0,0075 KM po kilovat času, što je za potrošače povećanje od oko 0,9 do 1,5 odsto po računu električne energije – ističe Aleksandar Jegdić, sekretar Regulatorne komisija za enrgetiku Republike Srpske.

Akcionim planom za korištenje obnovljivih izvora energije predviđeno je da u 2019. godini proizvođačima struje iz obnovljivih izvora, koji su brojniji, treba da bude isplaćeno oko 50 miliona maraka podsticaja. To je gotovo dvostruko više nego ove godine, a novac se obezbjeđuje upravo kroz nakanade koju plaćaju svi potrošači struje.

– Po tom konceptu koristi ima samo mali krug tih privilegovanih proizvođača koji dobijaju podsticaje, a to u krajnjoj liniji plaća kupac – tvrdi Petar Gvero, profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.

Republika Srpska jedna je od potpisnica obaveza evropske Energetske zajednice i dužna je da provodi i propise ove organizacije, kada je riječ o udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji. Za sada, koncept po kojem se ta proizvodnja stimuliše novcem krajnjih potrošača ostaje jedini važeći zakonski okvir, makar na štetu krajnjih potrošača.