Izgradnja autoputa od Banjaluke do Prijedora koštaće oko 590 miliona KM, dok se na sanaciju putne mreže u istočnoj Hercegovini još uvijek čeka, a sve više zabrinjava podatak da je samo u 2018. godini na putnoj mreži Hercegovine poginulo 12 lica, dok je od 1996. do danas od posljedica saobraćajnih nezgoda preminulo čak 188 lica.

saobracajna nezgoda nevesinje autobus globtur.jpg

Iako je najavljena sanacija puta od Trebinja do Ljubinja i od Ljubinja do Stoca, sanirano je tek nekoliko kilometara, a loša putna mreža je na području cijele Hercegovine, gdje se, osim ova dva, izdvajaju i putni pravci Gacko-Nevesinje, Čemerno-Gacko, Trebinje-Nikšić i putna žila kucavica cijelog juga Republike Srpske - Tjentište-Foča.

Do sanacije ovih putnih pravaca još nije došlo, a kako je ranije najavljeno u "Putevima Srpske", u 2019. bi trebali da budu sanirani putni pravci od Trebinja do Stoca i od Čemerna do Gacka, u mjestu Vrba, te nastavljeni radovi na izgradnji puta Nevesinje-Berkovići.

Alarm o "kozijim stazama" na području Hercegovine je upaljen nakon što je na magistralnom pravcu Gacko-Nevesinje tokom deset dana poginulo čak troje lica, dok je njih 18 prošlo sa težim ili lakšim povredama.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao je da je nedopustivo da se grade autoputevi na zapadu Srpske dok se ne sanira putna mreža u Hercegovini, koja je u katastrofalnom stanju i iz dana u dan je sve lošija i opasnija za sve učesnike u saobraćaju.

"Mnogo je saobraćajnih nezgoda kojima je uzrok loše stanje na putevima, i mnogo je crnih tačaka na putevima u Hercegovini. Opasan niz krivina kod restorana „Vidikovac“ na putu Trebinje – Bileća, jedna je od crnih tačaka u kojoj je poginulo i povrijeđeno više osoba, ali nažalost Putevi Srpske i nadležni nisu preduzeli ništa da se poveća bezbjednost saobraćajnice. Od početka rata, više od 25 godina,  osim 10 kilometara puta preko Čemerna, nije bilo značajnijih investicija u sanaciju i izgradnju saobraćajnica, a cijeli istok Srpske južno od Bijeljine, godinama je zapostavljen u odnosu na zapadni Srpske", rekao je Vukanović.

Nebojsa vukanovic.jpg

Prema njegovim riječima, istočna Hercegovina je postala klasično saobraćajno "slijepo crijevo", sa najlošijim putevima u Evropi.

"Saobraćajnice Gacko–Foča ili Trebinje–Ljubinje–Stolac, prevoji Žegulja, Čemerno i Prijeđel, u tako su očajnom stanju da je svaka vožnja preko 40 kilometara na čas opasna zbog brojnih krivina, uskog kolovoza širokog oko četiri metra, brojnih rupa, oštećenja, kolotraga. Iako  se godinama govori o izolovanosti, katastrofalnim putnoj mreži i decenijskoj zapostavljenosti, Vlada i Putevi Srpske ne preduzimaju ništa da se problem riješi a užasne saobraćajnice saniraju i dovedu u normalno stanje", kategoričan je Vukanović.

Zanimljivo je da je prostornim planom Republike Srpske predviđena izgradnja brzog puta od Trebinja do Zvornika, ali njegovi obrisi, sem napisanog u planu, nisu vidljivi u praksi.

"Država se zadužila za više stotina miliona evra, skoro miijardu maraka, kako bi se izgradila mreža autoputeva u sjeverozapadnom dijelu Srpske, te sanirale željeznice i aerodrom Mahovljani, a o istoku niko i ne razmišlja iako prostorni lan do 2024. predviđa izgradnju pruge i brze ceste od Zvornika do Trebinja", navodi Vukanović.

On smatra da Vlada mora svake godine da obezbijedi najmanje 20 miliona maraka za puteve u Hercegovini, jer je ovakvo stanje nedopustivo.

Na putnoj mreži Hercegovine u prvih 11 mjeseci, prema podacima Policijske uprave Trebinje, evidentirane su 404 saobraćajne nezgode, od kojih je 35 za posljedicu imalo teže povrijeđena lica, a 55 lakše povrijeđene učesnike u saobraćaju.