Narodna skupštine Republike Srpske večeras je na posebnoj sjednici u Banjaluci izabrala Vladu Republike Srpske, čiji će predsjednik u narednom četvorogodišnjem mandatu biti Radovan Višković.

narodna-skupstina-rs.jpg

Za ministra finansija Republike Srpske izabrana je Zora Vidović /SNSD/, za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić /SNSD/, za ministra ministra pravde Anton Kasipović /SNSD/, a za ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukač /SNSD/. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske u narednom četvorogodišnjem periodu biće Alen Šeranić /SNSD/, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević /SNSD/, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić /SNSD/, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić /SNSD/. 

Za ministra energetike i rudarstva izabran je Petar Đokić /SP/, za ministra uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić /DNS/, a za ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić /DNS/. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite biće Duško Milunović /SP/, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović /SP/, a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević /NDP/. 

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za ministra prosvjete i kulture izabrana je Natalija Trivić /Ujedinjena Srpska/, a za ministra trgovine i turizma Dragica Kovač /DEMOS/. 

Za izbor Radovana Viškovića za premijera Srpske glasala su 54 poslanika, protiv je bilo njih devet, dok su četiri bila suzdržana. 

Za izbor ministara u Vladi Srpske glasalo je 54 poslanika Narodne skupštine, 13 je bilo protiv, a dva poslanika su bila suzdržana. 

Nakon što su izabrani, premijer i ministri položili su i potpisali u parlamentu svečanu zakletvu, a tom činu prisustvovali su i predsjednik Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović čestitao je Viškoviću i ministrima i večeras okončao posebnu sjednicu.