Rudnik "Gacko" proizvešće ove godine više od 2,5 miliona tona uglja, čime će biti prebačen plan proizvodnje, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika "Gacko" Petar Marković.

rite-gacko.jpg

Marković je objasnio da će, zahvaljujući zadovoljavajućem kvalitetu uglja, biti prebačen i plan proizvodnje u Termoelektrani "Gacko". 

"Planirana proizvodnja u Termoelektrani je 1.465 gigavat-časova. Do sada je proizvedeno više od 1.400 gigavat-časova, a do kraja godine očekuje se proizvodnja od 1.480 gigavat-časova", rekao je Marković. 

On je naveo da se eksplotacija uglja vrši na dvije pozicije, na krovinskoj ugljenoj zoni i Centralnom polju. 

"U krovinskoj ugljenoj zoni je ugalj koji u primjesama ima komponente koje mogu da obore toplotnu moć. Međutim, mi radimo homogenizaciju uglja kako u Rudniku, tako i ne deponiji Termoelektrane i zahvaljujići tome imamo zadovoljavajući kvalitet uglja", rekao je Marković. 

On je istakao da će eksploatacija, kada je riječ o otkrivci, zavisiti od vremenskih uslova do kraja godine. 

"Proizvodnja je ostvarena je u punom obimu za 11 mjeseci. Mislimo da ćemo postići planirano do kraja godine. Trenutno imamo proizvodnju od sedam miliona kubika otkrivke, a plan je sedam i po miliona do kraja godine", rekao je Marković. 

On je dodao da za razliku od prošle, ove godine nema problema sa plavljenjem Rudnika. 

"Ove godine smo dodatno utvrdili nasipe, napravili kanale i pojačali pumpne kapacitete, tako da zasad nemamo problema", rekao je Marković. 

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Gacko" prethodnih dana posjetio je i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Na sastanku sa rukovodstvom upoznat je o problematici u poslovanju. 

"Direktor je upoznat o problemima u vezi sa radom i stanjem postrojanje. Doneseni su zaključci da se zajedno radi na poboljšanju stanja u preduzeću", rekao je Marković. 

Kapitalni remont RiTE "Gacko" planiran je od 20. marta naredne godine. Za realizaciju će biti potrebno 26.000.000 KM. Sredstva će najvjerovatnije biti obezbijeđena kreditnim zaduženjem. 

U Rudniku "Gacko" danas je obilježena i Sveta Varvara slava rudara. Zaslužnim radnicima dodijeljene su nagrade i zahvalnice. 

Na Spomenik poginulim radnicima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu položeno je cvijeće.