U Kulturnom centru  premijernoje odigrana predstave "Buđenje" u kojoj igraju Dušan Sušić, Stefana Petković i Darko Kurtović.

predstava budjenje (3).JPG

Predstava je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, ali je prilagodljiva svima bez obzira na uzrast.

Ovom predstavom željelo se odgovoriti na neka od pitanja koja pritiskuju današnje vrijeme, a to su problemi koji uništavaju našu životnu sredinu - "Šta je to buđenje?", "Šta je to ekologija?", "Šta je to odgovornost?".

Kroz jednu kratku avanturu na bini, protagonisti pokušavaju da podignu ekološku svijest kod djece, a samim tim i kod odraslih.

Malog Joakima glumio je Dušan Savić koji ima osam godina i koji je doživio ovacije poslije predstave, s obzirom na to da je na sceni bio siguran kao da se tu nalazi godinama.

"Svojim vršnjacima poručio sam da budu dobri, da ne bacaju smeće u rijeku, već na predviđena mjesta. Imao sam dosta teksta, bilo ga je teško naučiti, ali sve se može kad se hoće", samouvjereno priča Dušan.

predstava budjenje (1).JPG

Glumac i narator u ovoj predstavi Darko Kurtović, koji je ekologičar, u predstavi upoznaje djecu i od njih traži da interaktivno učestvuju u njoj.

"Pokušavamo da objasnimo koliki je značaj zaštite čovjekove sredine i najbolje je da se to uči od malih gledalaca i nadam se da su nešto naučili i zapamtili na predstavi", rekao je Kurtović.

Sa glumcima je scenske pokrete radio Slaviša Sredanović, a tekst i režiju potpisuje Marija Đajić.

Predstava je projekat Kulturnog centra, a nastala je u okviru projekta "Prepoznaj, poštuj, zaštiti-djeca kao čuvari prirode".

predstava budjenje (2).JPG