U novoj Vladi Republike Srpske osmu godinu zaredom neće se naći nijedan Hercegovac, pa grad Trebinje i sedam istočnohercegovačkih opština neće imati svog predstavnika u najvažnijem izvršnom tijelu Republike Srpske.

vlada-rs.jpg

Hercegovaca u Vladi Srpske nema od 2010. godine, a posljednji ministar koga je dala Hercegovina bio je Radivoje Bratić, koji je bio zadužen za resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zbog čega Hercegovaca ni ovoga puta nema u Vladi Srpske nije jasno, s obzirom da niko od zvaničnika to do sada nije komentarisao.

Nezvanično, u Banjaluci su jasno poručili predstavnicima Hercegovine da se moraju zadovoljiti mjestom generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske, iako je više nego jasno da to mjesto samo po sebi pripada Hercegovcima, a ne Paljanima, Banjalučanima i Laktašanima, a s obzirom na to da se u Hercegovini nalaze sjedište matičnog preduzeća, jedna termoelektrana i čak dvije hidroelektrane, dok je plan da se izgradi njih još tri.

Trebinjci sa kojima smo razgovarali ovakav sastav vlade komentarišu dvojako. Jedni tvrde da je ovo hvala što je koalicija SNSD-DNS-SP pobijedila u Hercegovini, dok drugi tvrde da, vjerovatno, Hercegovina nema kadra za tako odgovorne funkcije.

Inače, Dragan Lukač ostaje na čelu ministarsta unutrašnjih poslova Srpske, u svojim resorima ostaju i Anton Kasipović u ministartsvu pravde, Srebrenka Golić u ministartsvu građevinarstva i Zlatan Klokić koji će biti na čelu resora za evropske integracije.

Alen Šeranić će voditi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

U Ministarstvo finansija će Zora Vidović, dosadašnja direktorica Poreske uprave, poljoprivredu će dobiti Boris Pašalić, a Srđan Rajćević će na čelo Ministarstva naučno tehnoloskog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog drustva

Ministar trgovine i turizma je Dragica Kovač.

Za ministra energetike i rudarstva predložen je Petar Đokić, za ministra rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, dok će Sonja Davidović biti ministar porodice omladine i sporta, svi iz SP-a.

Na čelu ministartsva prosvjete i kulture biće Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske.

DNS Marka Pavića rukovodiće sa dva resora - ministar uprave i lokalne samouprave ostaće Lejla Rešić, a saobraćajom će i dalje upravljati Neđo Trninić.

Za ministra privrede i preduzetništva predložen je Vjekoslav Petričević iz NDP-a.