U crkvi u selu Đedići u Trebinjskoj Šumi služena je Sveta liturgija povodom krsne slave ove svetinje - Svete Varvare, koju je predvodio otac Duško Šarović uz sasluženje oca Borisa Banduke i đakona Miloša Mandića.

crkva djedici (2).JPG

Osim mještana Đedića, slavu crkve proslavili su i mještani iz okolnih sela - Krnjevića, Cicine i Kučića, koji su se i danas okupili sa rodbinom i prijateljima oko svoje bogomolje da obilježe ovaj veliki praznik, koji se proslavlja sutra, 17. decembra.

Otac Boris Banduka je rekao da su se svi prisutni sabrali u slavu Božiju i u čast Svete Varvare, koja je zaštitnica hrama i samog sela Đedići.

"Treba da se sabiramo na ovom mjestu, da se sjećamo svojih otaca i praotaca, da ih pominjemo i da se molimo za njih", istakao je Banduka.

crkva djedici (1).JPG

Predsjednik crkvenog odbora Vaso Vreća kazao je da je lijepo što se narod ovog kraja okuplja i saboruje oko ovog svetog mjesta, koji iza sebe ima značajnu istoriju.

"Uspjeli smo da ova crkva opstane i trudimo se da održimo sve običaje i tradiciju. Bilo je svakakvih vremena, ali se nikad nije prekidala služba bez obzira na istorijsko vrijeme i prilike", naveo je Vreća.

Na krsnoj slavi đedičke crkve bio je i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, koji je okupljenim poželio srećan praznik i sve najbolje u nadolazećoj godini.

Nakon Svete liturgije, u staroj osnovnoj školi, uz posnu trpezu ljubavi, prvo je poslužena "varica", jelo koje se tradicionalno kuva od više vrsta žitarica i jede na ovaj praznik.

Tu su nastupali i narodni guslari Vladan Perović i Veselin Deretić.

crkva djedici (4).JPG

Crkva Svete Varvare je srednjevijekovna pravoslavna bogomolja, a obnovljena je i proširena 1863. godine. Uz samu crkvu nalazi se velika nekropola od 65 srednjovijekovnih grobnica.

crkva djedici (3).JPG