Živite u Gorici, ali tražite izvjesne Markoviće u Policama!? Naravno, ni ne pada vam napamet da ih pitate u kojoj ulici žive, a kamoli da im tražite da vam kažu njihov kućni broj!? Lakše ćete ih naći ako vam ti isti Markovići kažu da žive u prvoj ulici iznad vrtića, do kuće izvjesnih Perovića, za koje bi, navodno, svi trebali da znaju ne samo u tom naselju, već i u gradu!?

ulica 1.jpg

Ako vam je hitno zatrebao taksi, umjesto tačne ulice i kućnog broja, mnogo lakše, bar tako većina misli, taksisti će biti da vas pronađe ukoliko mu kažete da živite do nekog automehaničara, u blizini određene vinarije, iza kuće nekog "poznatog" komšije, ili, pak, jednostavno tu odmah ispod Crkvine, uz sami školski centar, odmah iznad škole u Gorici ili kod Industrijske pekare - pa bi onoga koji tu živi taksista trebao da traži u Volujcu nikako u Policama.

Koliko vam se puta desila ova ili slična situacija?

Za ovo su krive dvije stvari - grad je relativno mali pa se po određenim odrednicama lakše snaći i nazivi ulica i kućni brojevi nisu bili dizajnirani na najbolji način, pa na sam naziv ulice niko nije ni obraćao pažnju.

Do sada su Trebinjci, najčešće, ulicu i kućni broj spominjali samo onda kada bi bili "prinuđeni" da daju adresu, za ličnu kartu, isporuku brze pošte ili nešto slično. 

Da su za ovo, bar djelimično, krive loše dizajnirane table sa nazivima ulica i kućnim brojevima svjesni su i u Gradskoj upravi, u kojoj, kako su naveli, u prvoj fazi su već nabavili oko 2.000 tabli za koje su iz budžeta izdvojili 10.000 KM, a na kojima će uz kućni broj pisati i naziv ulice.

Tako će po prvi put nakon dugo godina sve ulice, domaćinstva, stambeni i drugi objekti na području Trebinja biti uredno obilježeni i numerisani, a njihova ugradnja trebala bi da počne u narednih desetak dana.

Ono što je za Trebinjce važno jeste da je postavljanje tabli sa nazivom ulice i kućnim brojem besplatno, a da su oni samo dužni da daju saglasnost za njihovo postavljanje na objekte u njihovom vlasništvu, odnosno da zajednica etažnih vlasnika da saglasnost za postavljanje na stambenu zgradu.

Nove table sa nazivima ulica i kućnim brojevima prvo će dobiti naši sugrađani u centru grada, trgovi i šetališta, te objekti u naseljima Police, Hrupjela, Gorica i Vinogradi, kao i naselje Banjevci, koje do sada nikada nije ni obilježavano na ovaj način.

U proteklom periodu postojao je i problem što su u pojedinim ulicama stajale table sa nazivima ulica još od prije devedesetih, pa su tako stanovnici ulice Vojvode Sinđelića u Policama sve donedavno dobijali pojedine račune na kojima je bila naznačena adresa "Police 20, Police bb, Police 34".

Stanovnici jedne ulice u Hrupjelima i dalje, ako bi vjerovali tablama na kućama i pojedinim računima za komunalije, žive u ulici 13. Hercegovačke brigade, iako već dvije decenije, zapravo, po skupštinskoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku, žive u ulici Vladimira Gaćinovića.

Da do ovih situacija više ne bi dolazilo, aktivnost promjene postojećih tabli sa nazivom ulice i kućnim brojem, biće nastavljena i u 2019, a u budžetu grada za ovu namjenu planirano je 15.000 KM.