U Kulturnom centru priređeno je "Veče ruske muzike", tokom koje je trebinjska publika uživala u jednočasovnom koncertu ruskih pijanističkih numera u izvođenju profesora klavira iz Moskve Viktora Rjabčikova, kome se na sceni pridružila i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu sopran Klaudija Krkotić.

vece ruske muzike trebinje.jpg

Ovo je drugi put da se u našem gradu organizuje ovakve večeri.

Profesor klavira iz Moskve Viktor Rjabičkov dobro je poznat trebinjskoj publici jer već dvije godine kao profesor učestvuje na ljetnoj školi koja se održava u Muzičkoj školi.

Prema njegovim riječima, koji je predstavnik stare ruske škole, glavno je bilo otkriti dušu i srce publici.

"U Rusiji se više cijeni prenošenje muzike srca i duše kroz kompoziciju nego virtuoznost. Ja sam ponosan kad se još mnogi sjete koje sam kompozicije svirao prije 20 godina, za razliku od drugih koji dođu na koncert i vide virtuoznost umjetnika i zadivljeni su sa tim, ali kad ih pitate šta su svirali ne znaju. To je velika razlika", rekao je Rjabičkov.

Malobrojna publika uživala je u božanstvenim kompozicijama ruskih kompozitora P. Borodina ("Mala svita", "Snovi", "Serenada", "Intermeco"), M.I. Glinke ("Valcer", "Razluka"), A. K. Ljadova ("Četiri preludijuma"), V. I. Rebikova ("M. I. Balakirjeva ("Žavoronok").

Klaudija Krkotić kaže da sa Rjabčikovim već izvjesno vrijeme sarađuje i nastupa na koncertima kako u Rusiji, tako i van nje. Rjabčikov je već poznat trebinjskoj publici jer, zajedno sa Krkotićevom, dvije godine zaredom svoje znanje i umijeće prenosi polaznicima Ljetne škole klasične muzike za klavir i solo pjevanje.

Veče ruske muzike organizovalo je Udruženje građana za njegovanje klasične muzike  „Koral“  u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.