Narodna biblioteka u Trebinju za svega tri i po mjeseca postala je jedna od najaktivnijih javnih ustanova u gradu, a da je to tako potvrdili su i večerašnjim prijemom kojim su, po prvi put, ugostili svoje najaktivnije članove i zahvalili im se na povjerenju koje im ukazuju već dugi niz godina.

prijem narodna biblioteka citaoci (1).jpg

Druženje su iskoristili da se međusobno upoznaju, razmijene mišljenja, predlože knjige za čitanje, alii da daju sugestije za još bolji rad trebinjske Narodne biblioteke.

Dugogodišnji član Narodne bilioteke Predrag Jokanović kazao je da zajedno sa svojom suprugom Anjom redovno pozajmljuje knjige, kao i njihovo troje djece koji su, takođe, članovi ove ustanove.

Jokanović navodi da mu se ljubav prema knjizi javila još kao dječaku u periodu posljednjeg rata, kada je bio prinuđen da dosta vremena provodi kod kuće zbog ratnih dešavanja.

"Sve knjige koje su mi dolazile do ruku čitao sam, ne gledajući da li su to romani ili stripovi", kaže Jokanović.

On je istakao da je ovo prvi put za devet godina da su ga pozvali iz Biblioteke i na simboličan način ukazali da cijene one koji ih redovno posjećuju.

"Primjetio sam da se u posljednje vrijeme u Biblioteci zaista trude da povećaju fond knjiga. Naravno, nađu se i naslovi koje ponekad tražim, ali ih oni nemaju, međutim, zaista se zalažu da ih nabave koliko god je to u njihovoj mogućnosti", istakao je Jokanović.

Najviše voli da čita trilere i domaće pisce, a čitaocima portala TrebinjeLive.info preporučuje da pročitaju knjige norveškog pisca Jua Nesbea i američkog pisca političkih trilera Roberta Ladlama.

I Ljiljanu Kraljević, koja je član Narodne biblioteke 18 godina, večerašnje druženje je veoma prijatno iznenadilo, a na račun uprave i zaposlenih ima samo riječi hvale.

"Moji utisci o Biblioteci su veoma pozitivni. Odnos svih zaposlenih prema čitaocima, a što sam uspjela da primjetim, veoma je prijatan, a uz to su susretljivi i ljubazni što je veoma važno", kazala je Kraljevićeva.

Navodi da je, s obzirom na to da je Trebinje realitivno mali gradić i da nabavka knjiga nije uvijek prioritet, Biblioteka vrlo dobro snabdjevena knjigama.

"Čitam sve žanrove. Najvažnije mi je da je knjiga stilski lijepo uobličena i da je zanimljiv jezik kojim je pisana. Za vaše čitaoce, ukoliko vole kriminalistički roman, preporučujem Sandru Braun, a ako preferiraju istorijske ljubavne romane onda je je neizostavna Amanda Kvik", istakla je Kraljevićeva.

prijem narodna biblioteka citaoci (2).jpg

Bibliotekar u Narodnoj biblioteci Jelena Ružić kaže da je ovo prvi put da su priredili druženje sa najaktivnijim članovima, zahvalivši im se na tome i poželjevši im srećne predstojeće praznike.

"Željeli smo da popričamo sa čitaocima, da saslušamo njihove sugestije. Mislim da je ovo bilo jedno lijepo veče", rekla je Ružićeva.

On je navela da se konstantno nabavljaju novi naslovi, a da Biblioteka trenutno ima oko 70.000 naslova.

Direktor Narodne biblioteke Milosava Supić Vuković nije krila oduševljenje što su se čitaoci odazvali njihovom pozivu i što su imali priliku da razmijene mišljenja.

"Već nekoliko mjeseci pokušavam da zajedno sa ostalim radnicima Biblioteke ovu ustanovu približim našim sugrađanima kako onim starijim, tako i mlađim. Cilj nam je da Biblioteku, a samim tim i knjigu, zavole i oni najmlađi pa smo veoma srećni što iz dana u dan imamo sve veći broj i te kategorije čitalaca", rekla je Supićeva.

Ona je navela da će ovakve i slićne događaje organizovati i u narednom periodu.