U trebinjskoj Bolnici je u protekla dva dana primarijus doktor Petar Novaković, ginekolog-onkolog, uradio šest složenih operativnih zahvata iz oblasti ginekološke patologije, u okviru kojih je uspješno operisao dobroćudne i zloćudne tumore materice, jajnika i grlića materice.

dr petar novakovic bolnica trebinje.jpg

Pojedini od ovih operativnih zahvata bi se, inače, morali uraditi u nekom od klinički centara, ali se zahvaljujući doktoru Novakoviću, kome je ovo treći boravak u Trebinju, uspješno rade u trebinjskoj Bolnici.

Novaković je pojasnio za TrebinjeLive.info da se pacijenti uspješno oporavljaju i da nema postoperativnih komplikacija.

On je posebno naglasio da je uradio operaciju invazivnog karcinoma grlića materice sa metastatskim limfnim žlijezdama u karlici i to pacijentu koji je 1956. godište, gdje je uspješno ostranio kompletan tumor i uvećane limfne žlijezda.

"To je operacija koja se ne radi u opštim bolnicama, već u kliničkim centrima i na institutima. Pošto sam ja celi radni vek proveo na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, gde sam bio načelnik ginekološko-operativne onkologije, tu sam operaciju onda mogao da uradim u Trebinju", istakao je Novaković, koji je do sada uradio više od 1.100 takvih operacija.

Ugledni srpski stručnjak apelovao je na sve žene da se redovno javljaju kod ginekologa na preventivne preglede, jer je, kako je pojasnio, s tim efekat liječenja od karcinoma grlića materice, ukoliko je u početnoj fazi, stotinu odstotan.

"Nažalost, dešava se da mnoge žene idu redovno kod ginekologa, ali tu bude propusta pa i one dođu u kasnom stadijumu", navodi doktor Novaković.

Kako kaže, za njega je ova hirurgija rutina, iako se radi o veoma složenim i komplikovanim operativnim zahvatima.

Novaković je naveo da se ovi operativni zahvati, uglavnom, izvode do četiri sada, dok ih on radi, u prosjeku, za manje od dva sata.

"To je veoma bitno zbog pacijenata, jer je bolji njegov oporavak kada operacija traje kraće, a manji su i troškovi za takvu hirurgiju", pojasnio je Novaković.

U trebinjskoj Bolnici je do sada uradio 26 operacija.

U Trebinje voli da dođe, jer ga Leotar i okolna brda, ali i Popovo polje i rijeka Trebišnjica, podsjećaju na rodnu Kninsku krajinu, Dinaru i Krku.

Direktor trebinjske Bolnice Borislav Grubač istakao je da mu je veoma drago što su uspjeli da uspostave saradnju sa doktorom Novakovićem, navodeći da je to veoma važno za sve ginekološke pacijente iz cijele Hercegovine.

borislav grubac.jpg

On je istakao da se sada najsloženiji ginekološki operativni zahvati izvode u trebinjskoj Bolnici, zbog čega pacijenti više ne moraju da idu u Klinički centar u Banjaluku, već najbolju moguću uslugu dobijaju upravo u svom gradu.