Liste čekanja na Odjeljenju oftalmologije u Bolnici Trebinje biće anulirane do kraja godine, rekao je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Borislav Grubač.

oftalmologija.jpg

On je istakao da je u proteklih mjesec dana urađeno 130 ultrazvučnih operacija katarakte i 10 klasičnih, a do kraja godine zakazano je još 30 ultrazvučnih operacija. 

"Ove intervencije realizovane su uz koordinaciju naših ljekara i spoljnih saradnika. Stav menadžmenta od početka bio je da pacijenti ne smiju da čekaju. A prethodnih godina na listi čekanja konstantno je bilo više od 200 pacijenata", rekao je Grubač. 

On je rekao da se i neosigurana lica iz okruženja mogu prijaviti na pregled u ovu zdravstvenu ustanovu, navodeći da je ta usluga u trebinjskoj bolnici jeftinija u odnosu na centre u okruženju. 

Grubač je istakao da se od ove godine na Odjeljenju oftalmologije rade i sistematski pregledi. 

Načelnik Odjeljenja oftalmologije Tatjana Mrdić rekla je da se ultarzvučna operacija katarakte radi intenzivnije posljednjih pola godine. 

"Prednosti ove metode su brojne, pacijenti idu kući sat vremena nakon operacije, kontrala je sutradan, a oporavak je mnogo brži i lakši", rekla je Mrdićeva. 

Ona je istakla da se kadar ove zdravstvene ustanove obučava da može samostalno da izvodi ove zahvate, a obezbijeđen je i rad ambulante 24 časa. 

Mrdićeva je rekla da je u planu nabavka novog ultrazvučnog aparata, mikroskopa i aparata za dijagnostiku, što će omogućiti poboljšanje kvaliteta usluga. 

U zdravstevenim centrima u okruženju na operaciju katarakte ovom metodom čeka se i do godinu dana. 

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da su liste čekanja u prethodnom periodu anulirane na svim odjeljenjima. 

Na internom odjeljenju svakog mjeseca sprovode se određene aktivnosti u saradnji sa ljekarima Vojnomedicinske akademije iz Beograda.

Na Odjeljenju neurologije obezbijeđen je rad u popodnevnim časovima, a značajno je unaprijeđen i rad laboratorije, zahvaljujući vrijednoj opremi koja je nabavljena u prethodnom periodu.