Kazne za nepoštovanje komunalnog reda na području grada Trebinja odlukom gradskog parlamenta povećane su u prosjeku za četiri do pet puta.

Tepih.jpg

Janja Ćapin, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kaže da je najniža kazna za fizička lica koja je do sada bila 70 KM povećana na 300 KM, a kazne se kreću i do 1.000 KM, dok je najmanja kazna za pravna lica 2.000 KM, a najviša 4.000 KM.

Komunalni red, popravku i pranje automobila na za to nepredviđenim mjestima, ispuštanje ulja iz automobila i drugih vrsta prljavih tečnosti, bacanje smeća u vodotokove i na obale te ostavljanje predmeta koji mogu uprljati javnu površinu ili povrijediti prolaznike. Kazne su predviđene i za bacanje smeća s balkona i terasa te ukoliko se tresu tepisi ili druge prašnjave stvari s balkona stambenih objekata – istakla je Ćapin.

Prema novoj odluci o komunalnom redu, ukoliko se, recimo, trese tepih s balkona ili terase, kazna je 300 KM, bacanje otpada po ulici je 500 KM, koliko iznosi kazna ako se ne ukloni izmet kućnog ljubimca s ulice.

Isti iznos građani će platiti ukoliko na javnoj površini ostave automobil koji nije u voznom stanju te oni koji šaraju javne površine različitim crtežima ili tekstovima.

Divlje deponije

Dodaje da se komunalni red manje poštuje u prigradskim naseljima, naročito kada je riječ o divljim i deponijama građevinskog otpada.

Kazne za firme do 3.000 KM

Firme koje nemaju potrebne dozvole za prekopavanje ulica ili drugih javnih površina i nakon radova ne vrate površinu u prvobitno stanje plaćaju kaznu od 1.000 do 3.000 KM.

– Pravna lica se kažnjavaju za odlaganje zemlje, građevinskog materijala i drvnog otpada izvan gradilišta, privremenog zauzimanja javne površine ili prekopavanje ovih površina bez dozvola, odnosno ukoliko nakon radova površinu ne vrate u prvobitno stanje – pojašnjava Ćapin, piše avaz.ba.