Članovi Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi sredstava javnog informisanja iz Trebinja darovali su danas devet jedinica krvi u Službi za transfuziologiju našeg grada.

darivanje-krvi.jpg

Ovaj aktiv počeo je sa radom 2011. godine, a njegovi članovi od tada redovno učestvuju u akcijama darivanja krvi.

Predsjednik Aktiva Božidar Stajičić kazao je da je ovo jedini Aktiv sredstava javnog informisanja u Republici Srpskoj.

"Proteklih godina imali smo jednu akciju godišnje, ove godine prvi put imamo dvije humane akcije, prethodnu smo organizovali u maju. Aktiv trenutno broji tridesetak članova, među kojima je najviše radnika iz medija, a ima i članova iz ustanova kulture. Najvažnije je da iz godine u godinu raste naš broj, a najveća radost naše današnje akcije je što je dvoje članova prvi put učestvovalo“, istakao je Stajčić.

Za akciju je bilo prijavljeno 12 humanista, a u 54 organizovane akcije od početka godine prikupljeno je 2.150 doza kapi života.

Prvi put krv je darovala i mlada novinarka Jelena Drapić.

„Odlučila sam se na ovaj korak poslije kraćeg razmišljanja jer je važno podstaći sve ljude, pogotovo omladinu da učine nešto više za društvo u kojem živimo. Ovo je lijepo iskustvo i nastaviću i u budućnosti da dajem krv“, rekla je Drapićeva.

Njena koleginica Marija Manojlović navodi da kapi života daruje treći put.

„Lijepo je kad znate da vaša krv može nekome spasiti život. Naš novinarski poziv znači i pomaganje ljudima, moramo biti primjer svojim ponašanjem“, naglasila je Manojlovićeva.

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi sredstava javnog informisanja Trebinje zvanično je počeo sa radom 2011. godine, a članovi ovog aktiva od tada redovno učestvuju u akcijama darivanja krvi.

Do kraja godine planirane su akcije darivanja krvi aktiva dobrovoljnih davalaca krvi  Hidroelektrana na Trebišnjici, nekadašnjeg „Novoteksa“ i „IAT SL“.