U galeriji Muzeja Hercegovine održano je prvo književno veče mladog pisca Stefana Višekrune pod nazivom "Ispovijest duše".

Stefan visekruna.jpg

Mladi Trebinjac je čitajući svjetske i domaće književnike zavolio književnost, sanjajući da će i on jednog dana napisati knjigu.

Ljubav prema poeziji pokazivao je od malena, pjesme piše od 13. godine, a sada je na pragu da objavi svoju prvu zbirku poezije.

“Čitajući razne knjige domaćih i stranih pisaca sanjao sam da ću i ja jednom tako pisati kao oni, koji su svojim čudesnim stvaralaštvom probudili u meni veliku ljubav prema književnosti”, kaže Višekruna.

U početku su stihovi bili u obliku aforizma, a nakon toga je počeo pisati pjesme. Njegova poezija predstavlja svakodnevicu, nadahnutu ljubavlju, mudrošću, suštinskim pitanjima života, Boga, o smislu postojanja života na zemlji.

"Pjesma Ispovijest duše je specifična, ona je višeslojna i preovladavaju razni ritmovi i osjećanja. Pisana je u mom posebnom nadahnuću i objavljena je u Austriji", kazao je Višekruna.

Prema njegovim riječima, bio je uzbuđen i dosta je razmišljao o tome kako će se predstaviti publici u gradu gdje je rođen i gdje je završio školu.

Zbirka poezije "Ispovijest duše" spremna je za štampanje i Stefan Višekruna zahvalio se Gradu Trebinju koji će finansirati izdavanje knjige.

IMG_20181208_2784.jpg

Da talenat ovog mladog pjesnika nije prošao nezapažen pokazuje i to što su njegove pjesme objavljivane u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji.

Maja Petijević na klaviru i Katarina Janković na violini uljepšali su ovo subotnje književno veče.

Organizatori večerašnje književne večeri su Centar srednjih škola, Gradska uprava i Muzej Hercegovine.

SIVO NEBO

Sivo nebo,

talas hladnog vazduha,

bjelina snijega

u tamnici oka

zlurado se osmjehuje,

mokra ptica izleće iz šume

i pjeva bolno

nestajući iza zida,

čekić neizvjesnosti i uzbuđenja

lupa čovjeka po lobanji,

jedan glas stranac sluša

i traži ga pod snijegom,

slijedi u proljeću

zamrznutu sujetu koje se gnuša.

Užasna glad u zoru mori krajputaše prosjake,

ulični psi bjesno laju

i glođu krvavu kost

iz utrobe noći.