Odbornik PDP-a u Skupštini grada Trebinja Saša Borjan istakao je da će zbog odluka Gradske uprave najveći investitor u istočnoj Hercegovini Rodoljub Drašković smanjiti ulaganja u naš grad, obustaviti izgradnju Grada Sunca, broj zaposlenih radnika u svojim fabrikama svesti na oko 800 i zatvoriti pogon u Nevesinju, dok iz Gradske uprave poručuju da sve odluke donose u skladu sa zakonom.

Grad-sunca-1.jpg

Borjan je na današnjem zasjedanju lokalne skupštine istakao da je područje "Grada Sunca" u Draženskoj Gori iz šeste prebačeno u petu zonu, zbog čega je renta povećana sa sedam KM koliko je iznosila u 2016. na 20 KM, dok je naknada za okolno uređenje zemljišta sa 24 povećana na 40 KM.

"Ovim će gospodin Drašković morati da uplati u budžet grada oko 1.500.000 KM. Ova odluka je donesena jednostrano, bez Draškovićeve saglasnosti i ona ima ucjenjivački karakter", poručio je Borjan.

On je istakao da je Drašković do sada uložio više od 100 miliona KM sopstvenih sredstava u grad Trebinje i da ova odluka može da ima nesagledive posljedice po naš grad i Hercegovinu.

"Najveće posljedice snosiće radnici u trebinjskim i nevesinjskoj fabrici, te građevinska operativa. Ova odluka će prouzrokovati smanjenje broja zaposlenih i do 40 odsto u kompaniji 'Svislajon'", naveo je Borjan, navodeći da su ovo informacije koje je dobio "iz prve ruke".

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić rekao je da je Drašković veliki investitor koji je dosta novca uložio u Trebinje, ali da je isto tako i njega Grad Trebinje veoma ozbiljno shvatio jer je u ovaj veliki projekat iz gradskog budžeta uloženo oko 2,5 miliona KM.

Ćurić je pojasnio da će u 2019. godini zajedno sa Vladom Republike Srpske početi izgradnja zapadne obilaznice koja prolazi pored Grada Sunca, a čija je vrijednost oko pet miliona KM.

"To dovoljno govori koliko mi ozbiljno razmišljamo o ovom projektu, ali ima i ona strana zakona koja kaže da je na tom lokalitetu prometovan određen broj nekretnina po određenim iznosima, a ne može se cijena kvadrata od tri-četiri marke koja je bila aktuelna prije nekoliko godina tretirati i danas na isti način. Shodno toj cijeni, idu i naknade", pojasnio je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Grad Trebinje ima razumijevanja prema svim investitorima, pa tako i prema Rodoljubu Draškoviću.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo istakao je da su u protekle dvije godine, od kada su preuzeli lokalnu vlast, bili veoma otvoreni prema kompaniji "Svislajon", da su imali stalnu saradnju i izvršili značajna ulaganja.

On je istakao da je "Grad Sunca" do sada u gradski budžet uplatio oko 260.000 KM.

Rikalo je pojasnio da su ukupni troškovi koje "Grad Sunca" treba uplati u gradski budžet sada oko 1.800.000 KM, s obzirom na to da su izgrađeni objekti u procesu legalizacije.