Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, odlučili su nakon današnjeg sastanka da iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH povuku 16 srpskih ambasadora i konzula, a to bi se moglo desiti već na idućoj sjednici Predsjedništva BiH, koja će biti održana u srijedu.

dodik cvijanoviceva.jpg

Odmah nakon povlačenja otpočeće procedura imenovanja novih ljudi, ali za razliku od prethodnih godina, ovog puta imenovanja ambasadora odvijaće se na način da predsjednik Republike Srpske srpskom članu Predsjedništva BiH dostavi prijedloge za imenovanje, kako nalaže i Ustav Republike Srpske.

"Jako je važno da jedan ovako važan proces vratimo u okvire ustavnih procedura i da odaberemo one ljudi koji će znati kako se izražavaju interesi Republike Srpske, a da pri tome ne nanose štetu bilo kome drugom", rekla je Cvijanovićeva.

Odluke o razrješenju ambasadora i konzula Dodik bi mogao donijeti već sljedeće sedmice, a u BiH iz svijeta biće povučeni Borislav Marić, ambasador u Japanu, te Lepa Babić, koja je bliska PDP-u, a koja je zahvaljujući potpisu Bakira Izetbegovića za ambasadora BiH u Bugarskoj imenovana 19. novembra, odnosno posljednjeg radnog dana starog saziva Predsjedništva BiH.

Od ambasadora iz PDP-ovih redova biće povučeni i Slavko Vučurević (Slovenija), bivši gradonačelnik Trebinje, Branko Dokić (Grčka), dugogodišnji član PDP-a koji je u ime te partije obavljao važne i visoke funkcije, i Vinko Radovanović (Crna Gora), koji je kao kandidat PDP-a bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva. 

Iz SDS-ovog ešalona biće povučeni Anđelko Grahovac (Švajcarska), Srđan Lalić (Kanada), Lazar Mirkić (Srbija), Aleksandar Dragičević (imenovan za ambasadora u Rumuniji, još nije prošao pripreme) i Zoran Milićević, koji čeka agreman za službu u Češkoj. S funkcije ambasadora stalne Misije BiH pri OEBS-u biće povučen i Jugoslav Jovičić, koji je bio dugogodišnji član SDP-a, a na tu je funkciju imenovan kao kadar SDS-a.

Takođe, biće povučeni i Jelena Rajaković (Izrael), koja je na funkciju ambasadora imenovana kao kadar NDP-a, Luciano Kaluža s mjesta generalnog konzula u Frankfurtu, kao i njegov kolega iz stranke Duško Stojanović, koji je ambasador u Egiptu, a kojem je i istekao trogodišnji mandat.

Odlukom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, biće povučen i konzul Igor Babić iz Instanbula, koji se nalazi na pripremama, a u srpskoj kvoti je i Makedonija, gdje još niko nije imenovan.

"Na njihovo mjesto biće imenovani drugi ljudi. U nekim zemljama su razvaljeni dobri odnosi koje smo imali, a među njima je Izrael. Bila je politički negativna konotacija bilo kakve pozicije Srpske u ovoj važnoj zemlji. Došlo je vrijeme da mi kažemo šta mislimo o tim politikama i to ćemo i pokazati na sjednici Predsjedništva BiH naredne sedmice", rekao je Dodik, dodajući da Ustav BiH govori da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, iz čega proizilazi njegova ustavna, zakonska i politička obaveza da osnovu za kreiranje stavova i politika koje se vode na nivou BiH treba tražiti u institucijama Srpske.

Takođe, naglasio je da je spreman da uvaži prijedloge o spoljnoj politici koji dolaze iz Republike Srpske te da ranije nije bilo moguće koordinisati sa srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama.

Odluku o povlačenju 16 ambasadora i konzula koji su u svijetu kao srpski kadrovi komentarisao je i Igor Crnadak, aktuelni ministar spoljnih poslova BiH, koji je na svom Facebook profilu napisao da se radi o agresivnosti, mržnji i osvetničkoj retorici prema svakome ko ne pripada njihovoj političkoj opciji.

"Nikada i nigdje nije zabilježeno da se povlače svi ambasadori odjednom nakon izbora. Ali, to je nadležnost Predsjedništva, ako misle da je to dobro i korisno, neka donesu tu odluku. Samo kao napomena, nakon prošlih izbora Predsjedništvo BiH nijednog ambasadora nije vratilo, niti smo mi u MIP-u povukli bilo kojeg diplomatu prije isteka roka", napisao je Crnadak.

Inače, odluke o povlačenju i imenovanju ambasadora i konzula donose se konsenzusom u Predsjedništvu BiH, ali je uspostavljena praksa da se članovi Predsjedništva BiH jedni drugima ne miješaju u taj posao, odnosno da je svaki član Predsjedništva slobodan da imenuje ambasadore iz kvote naroda kojem pripada i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Ambasadori

  • Japan - Borislav Marić

  • Bugarska - Lepa Babić

  • Izrael - Jelena Rajaković

  • Švajcarska - Anđelko Grahovac

  • Kanada - Srđan Lalić

  • Grčka - Branko Dokić

  • Rumunija - Aleksandar Dragičević

  • Češka - Zoran Milićević

  • Egipat - Duško Stojanović

  • Slovenija - Slavko Vučurević

  • Srbija - Lazar Mirkić

  • Crna Gora - Vinko Radovanović

  • OEBS - Jugoslav Jovičić

  • Frankfurt - Luciano Kaluža

  • Instanbul - Igor Babić

  • Makedonija - istekao mandat 31. oktobra

Uskoro sastanak o NATO-u

Na poziv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, u Banjaluci bi uskoro trebalo da bude održan sastanak srpskih funkcionera na kojem bi bilo riječi o NATO savezu.

Na ovom sastanku trebala bi da bude potvrđena odanost rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, za koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao da mora da se poštuje.

"Priča da je nešto u vezi s NATO završeno pala je juče u vodu, jer ste vidjeli da generalni sekretar ove organizacije kaže da čekaju odluke BiH. Legitimno je da Srpska ima svoj stav, koji je poznat", rekao je Dodik, podsjetivši na negativne odnose NATO-a prema Srbima.