Poslodavci iz Dubrovnika do radne snage do sada su dolazili po preporukama ili boraveći u susjednom Trebinju, a veliki broj Trebinjaca u potrazi za poslom i boljom zaradom odlučio se da radi u tom gradu.

radnici primorje.jpg

Osim ugostiteljskih i građevinskih radnika, kojih je najviše, u Dubrovnik odlaze i vozači, njegovateljice starijih osoba, ali i visokoobrazovani kadrovi.

Po prvi put jedna dubrovačka kompanija je odlučila da pošalje konkurs za posao na lokalnom mediju, u kome su ponudili preko 80 radnih mjesta.

U oglasu su dubrovački hotelijeri ponudili posao za konobare, kuvare, slastičare, barmene. Nudi se i posao praljama, sobaricama, spremačicama, ali i kućnim majstorima i hostesama, kao i za pet radnika na plaži.

U trebinjskom Birou za zapošljavanje nemaju evidenciju koliko je radnika zaista otišlo u Hrvatsku na rad, jer ne postoji sporazum na osnovu koga bi se tačno znalo koliko je Trebinjaca zatražilo radne dozvole u Hrvatskoj.

Malo ko prizna da se odjavljuje zbog posla u susjedstvu, ljudi se odjavljuju radi nekih drugih zakonskih razloga. Podaci pokazuju da se mjesečno odjavi oko 40 nezaposlenih, a najviše uz objašnjenje „iz nekih drugih zakonskih razloga – rekla je ranije za Srpskainfo, šef trebinjskog Biroa.

Ona navodi da već od februara počinje odjavljivanje nezaposlenih sa evidencije i da je taj trend prisutan do završetka ljetne sezone.

Nezvanični podaci govore da je više od hiljadu Trebinjaca posao ili bolju zaradu potražilo na hrvatskom primorju, a podaci trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje pokazuju da se sa Biroa najviše odjavljuju nezaposleni od 24 do 27 godina života.

Poslodavci u Dubrovniku su se dosjetili i kako riješiti gužve na graničnom prelazu Brgat u ljetnim mjesecima, da radnici iz Trebinja ne bi kasnili na posao.

One radnike koji svakodnevno putuju dovoze do ovog graničnog prelaza ili ih čekaju iza prelaza, a radnici se do granice sami snađu za prevoz.

– Vozim viljuškar u jednom velikom marketu u dubrovačkom primorju. Zadovoljan sam i platom i radnim vremenom. Plata je više nego duplo veća nego u Trebinju za taj posao, a plaćen je prevoz i jedan obrok. Nije teško putovati svaki dan, to je svega tridesetak kilometara, iako ima i radnika kojima su prihvatili ponude poslodavca da žive u Dubrovniku – rekao je za Srpskainfo jedan mladi Trebinjac.

Trebinjska gradska uprava na početku ovogodišnje ljetne sezona raspisala je javni poziv za vlasnike ugostiteljskih objekata i turističkih agencija kojima je ponudila finansijsku podršku ukoliko angažuju nezaposlena lica na probni rad u trajanju od četiri mjeseca radi osposobljavanja.

Deficit radne snage

Radenko Drašković, načelnik Odjeljenja za privredu ranije je pojasnio da se gradska uprava za osposobljavanje odlučila zbog deficita radne snage ugostiteljske struke, s obzirom da u posljednje vrijeme mladi Trebinjci ovog stručnog profila odlaze da rade mahom na hrvatsko primorje.

Na evidenciji nezaposlenih u Trebinju u oktobru je bilo 2.400 osoba koje aktivno traže posao, dok je taj broj godinu ranije bio oko tri hiljade.