Tmurno, ali prijatno vrijeme bez kiše okupilo je veliki broj vjernika u manastiru Zavala koji danas proslavlja krsnu slavu - Vavedenje Presvete Bogorodice.

liturgija zavala (2).JPG

I danas je, kao i u ranijim vijekovima, ovaj manastir na obodu Popovog polja dočekao i sabrao vjernike iz svih krajeva regije, koji su došli u ovo sveto mjesto gdje je prve korake u službi Bogu napravio i Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški.

Svetu arhijerejsku liturgiju ovim povodom služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Vladika se zahvalio zavalskom igumanu Vasiliju koji, kako je rekao, okuplja narod i čuva bratstvo manastira, koji uvijek sve vjernike dočekuje sa radošću.

„Isto nam je jevanđelje, Hristov krst i njegovo vaskrsenje, ali okolnosti nam određuju kako ćemo taj život da provedemo.Tako je jedan od tih načina monaški život, ali nam je zajednička radost spasenje“, kazao je vladika Dimitrije.

liturgija zavala (3).JPG

Iguman manastira Zavala Vasilije zahvalio se dvojici dobrotvora koji pomažu manastir - Zoranu Božiću i Lazaru Brkoviću.

"Danas je praznik, možemo reći, duhovnog rođenja Presvete Bogorodice, a početak našeg duhovnog rođenja je krštenje. Ali nakon krštenja moramo da nastavimo kroz ostale vrline, kroz cijeli naš život i način života. Tako ćemo spasiti sebe i dovesti svoju dušu u zajednicu sa Bogom. Time ćemo zaraditi vječni život tako da nam Presveta Bogorodica bude uvijek na umu i kroz molitvu i kroz primjer klasičnog, vrlinskog načina života", rekao je iguman Vasilije.

Zamjenik gradonačelnika grada Trebinja Mirko Ćurić istakao je da se zna šta Zavala znači za Trebinje, Hercegovinu i za cijelo pravoslavlje.

"Ovakva okupljanja treba da nas jačaju, da razmišljamo o budućnosti i da budemo zajedno. Crkvena i svetovna vlast treba da razmišljaju zajedno i da brinu o budućnosti našeg naroda", kazao je Ćurić.

liturgija zavala (1).JPG

Svake godine iz Ljubinja na slavu manastira dolazi i Radivoje Stajčić iz Bančića.

"Meni je čast da dođem ovdje, a na Vučjem dolu kad je bilo osvještanje nove crkve imao sam čast da sam lomio slavski kolač", ponosno govori Stajčić.

Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača priređena je trpeza ljubavi.