U zavisnosti od toga kako će Okružno javno tužilaštvo u Trebinju da okarakteriše slučaj “Papović” zavisiće mnogo stvari, a najvažija od svih je hoće li se brojni korisnici usluga trebinjskog profesora provući kroz zakon i samim tim ostati uskraćeni za sudski epilog.

vukasin papovic tuzilastvo trebinje.jpg

U zavisnosti od toga za koja krivična djela će biti optuženi profesor Vukašin Papović i korisnici njegovih usluga, saznaće se, zapravo, koliko lica neće odgovarati pred zakonom.

U ovoj pravosudnoj ustanovi kažu za TrebinjeLive.info da je riječ o tome da se zastara računa od momenta izvršenja krivičnog djela, a koji će se period zastare uzeti u obzir zavisi, prvenstveno, kako će biti okarakterisan predmet "Papović".

Pojednostavljeno - ukoliko je određeno lice priložilo lažni račun 2007. ili 2012. godine a pritom je svojim radnjama steklo korist do 10.000 KM, izvjesno je da ta lica neće odgovarati pred zakonom, jer je već nastupila zastara.

Zastara, pojašnjavaju upućeni, može da nastupi na više načina, ali će se, najvjerovatnije, primjenjivati dva ili eventualno tri stava krivičnog zakona Republike Srpske – po jednom stavu u roku od tri godine, po drugom pet i po trećem u roku deset godina.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Srđan Vukanović pojašnjava za TrebinjeLive.info da zastara u roku od tri godine nastupa ukoliko je krivično djelo nastalo prije tri godine, a da se pritom u tom periodu niko nije bavio tim slučajem, odnosno da se nije znalo za izvršenje krivičnog djela.

“To je relativna zastara. Ali, ako su preduzete određene aktivnosti, zastara se prekida svakom novom aktivnošću i počinje da teče ispočetka, s tim da ukoliko protekne dvostruko vrijeme - šest godina, nastupa apsolutna zastara i obustavlja se postupak”, istakao je Vukanović.

Zastara od tri godine od izvršenja krivičnog djela nastupa za krivična djela za koja se po zakonu može izreći zatvor do jedne godine ili novčana kazna, dok zastara od pet godine od izvršenja krivičnog djela nastupa za krivična djela za koja se po zakonu može izreći zatvor preko jedne godine.

U zavisnosti od visine vrijednosti stečene koristi, uz tri i pet godina, zastara može da bude, između ostalih, i do deset godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći zatvor od tri do pet godina, odnosno ukoliko je vrijednost nezakonitog bogaćenja veća od 10.000 KM.

Predmet u slučaju Papović vodi tužilac Milena Debeljević, koju je na mjesto tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju imenovao Visoki sudski i tužilački savjet u septembru 2014. godine.

Kako je Vukanović pokasnio, u toku je analiziranje vještačenja, pa je teško govoriti o tome kada se očekuje pokretanje istrage.

Slučaj "Papović" aktuelan je od februara 2018. godine, kada su pripadnici trebinjske policije, zbog prijetnji tadašnjem direktoru RiTE "Gacko" Bošku Kozomari, uhapsili penzionisanog profesora likovnog Vukašina Vula Papovića.

Pretresom njegovog stana inspektori su došli do zanimljivih detalja, između ostalog, otkrili su da se godinama unazad, kako je to rekao prvi policajac Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, bavio falsifikovanjem.

Slučaj je ubrzo preuzela Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske.

Ova Uprava dostavila je sredinom avgusta Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju izvještaj o vještačenju u predmetu protiv Papovića, ali istraga od strane tužilaštva o falsifikovanju i brojnim akterima ove prevare još uvijek nije pokrenuta.

Na vještačenju u Banjaluci su bili Papovićevi laptopi, CD-ovi, USB-ovi te drugi brojni dokazni materijal koji je pronađen u njegovom stanu u februaru ove godine.

Kao što je TrebinjeLive.info i ranije u više navrata pisao, Papovićeve usluge su koristili pojedini ministri iz Vlade Republike Srpske, sadašnji i bivši direktori javnih preduzeća, vozači u preduzećima elektroenergetskog sektora, direktori republičkih agencija, načelnici opština, bivši narodni poslanici...

Iako se u medijima uveliko govori o konkretnim imenima, za sada niko od prozvanih nije demantovao da je koristio usluge i da se nalazi u izvještaju tužilaštva, do koga su uspjeli da dođu pojedini mediji.

Papović je, kako je tada rečeno, uz lažne račune izdavao i diplome i putne naloge.

U Papovićevom stanu, prilikom pretresa, pronađeni su, između ostalog, pečat Elektroprivrede Republike Srpske, Gimnazije "Jovan Dučić", Srednje tehničke škole Trebinje, te jedan crveni pečat sa natpisom "M", pet plavih pečata „Junajted ofis“ sa natpisima „Slavija“, „Garni“, „Bijeljina“,“Novi Sad“...

Ukoliko slučaj Papović dobije sudski epilog, za glavu bi se, između ostalih, mogli uhvatiti brojni funkcioneri u Republici Srpskoj. Upućeni kažu da bi tada bilo jasno da je rasvijetljena velika kriminalna grupa, te da se radi o aferi velikih razmjera, koju ne pamte ni po stažu stariji i iskusniji inspektori krim policije.