U Beogradu je sinoć više od 300 tamošnjih Trebinjaca priredilo svoje tradicionalno veče druženja uz muziku i drage prijatelje, pa je i ovo peto po redu okupljanje prošlo u lijepoj atmosferi i uz poruku i dogodine na istom mjestu.

vece trebinjaca u beogradu 2018 (11) - Copy.jpg

Slobodnih stolica u hotelu "Orašac", gdje se sada već tradicionalno održava "Veče Trebinjaca", nije bilo, a tražila se i ulaznica više, jer se ovakvo druženje ne propušta. Uz stare prijatelje, stiču se i nova prijateljstva, podsjeća na rodni zavičaj, dogovaraju budući poslovni poduhvati.

Ovoga puta priređen je drugačiji program nego ranijih godina. Tako je po prvi put u okviru ovog "druženja svojte" dodijeljena književna nagrada "Avramov štap" pjesniku Matiji Bećkoviću, koju zajednički dodjeljuju Udruženje književnika Srpske i Srbije, te društva srpskih pisaca Crne Gore.

vece trebinjaca u beogradu 2018 (15) - Copy.jpg

Bećković je dočekan uz gromoglasni aplauz, a u svom obraćanju je istakao zahvalnost za ovu nagradu, podsjećajući na značaj Dučića i Hercegovine, ali i na kralja Aleksandra i 1. decembar - dan kada je proglašena Kraljevina SHS.

Nagradu mu je uručio prof. dr Radoslav Milošević, navodeći da je ova nagrada Bećkoviću uručena za knjigu "Praha oca poezije", ističući da "Avramov štap" povezuje prvake srpske poezije po svim srpskim zemljama.

"Žiri je prijedlog predsjednika - Rajka Petrova Noga, jednoglasno usvojio da se nagrada dodijeli Bećkoviću", rekao je Milošević.

Ovu nagradu do sada su dobili Dobrica Erić, Dara Sekulić, Ljubivoje Ršumović, Ranko Pavlović, mitropolit Amfilohije, Radovan Karadžić.

vece trebinjaca u beogradu 2018 (6).jpg

Predsjednik Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu Žarko J. Ratković, koje je i organizator večeri, podsjetio je na brojne aktivnosti udruženja, navodeći da će ove godine udruženje pomoći ekipu naših sunarodnika koja se takmiči u futsal ligi Beograda, u kojoj podstižu izuzetne rezultate.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić večeras se po prvi put obratio beogradskim Trebinjcima, poželivši im sreću i dobro zdravlje, te naglasivši važnost saradnje, ovakvih druženja i čuvanja od zaborava rodnog kraja.

vece trebinjaca u beogradu 2018 (2).jpg

Veče su uveličali brojni ugledni gosti, među kojima i proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, narodni poslanik Ilija Tamindžija...

Tokom večeri priređen je i prigodan muzički program, pa je salom "Orašca" odzvanjala hercegovačka ganga i igralo se kolo.

vece trebinjaca u beogradu 2018 (14) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (12) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (19) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (7).jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (4).jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (9) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (13) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (8) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (17) - Copy.jpg

vece trebinjaca u beogradu 2018 (5).jpg