U Trebinju je obilježeno 26 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

treci odred specijalne brigade (2).JPG

Nakon parastosa poginulim i umrlim pripadnicima odreda, koji je služen u Crkvi Svetog cara Lazara, položeno je i cvijeće na spomenik poginulim policajcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred zgrade Policijske uprave Trebinje.

Majka jedinog poginulog doktora na hercegovačkom ratištu Pava Grahovac rekla je da se tužno osjeća na današnji dan, ali svaka čast borcima kad nas ne zaboravljaju.

"Tuga je, meni je 85 godina, ali želim da vidim raju. Čula sam da je ova jedinica bila jedna od najsložnijih u ratu, a moga sina Branislava svako je volio", kazala je Grahovac.

treci odred specijalne brigade (3).JPG

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade Dejan Bodiroga istakao je da se svake godine kada se obilježava godišnjica emocije sukobljavaju.

Sa jedne strane sjećanje je na pripadnike koji su poginuli i to su tužna sjećanja, a sa druge strane vide se saborci iz drugih odreda koji su djelovali na teritoriju Republike Srpske.

"Ono što je naš zadatak je da čuvamo tekovine onoga što smo radili prije 26 godina i da se sjećamo naših stradalih koji su dali najviše što su imali, a to je svoje živote za stvaranje Republike Srpske. Poginulo je 12 pripadnika odreda, a ne postoji gotovo nijedan pripadnik koji nije jednom ili više puta ranjavan, a jedinica je najviše brojala oko 100 ljudi", rekao je Bodiroga.

Održana je i Skupština veterana Specijalne brigade policije, nakon koje je saopšteno da su veteranska udruženja ove jedinice podnijela zahtjev za kolektivno učlanjenje u Boračku organizaciju Republike Srpske.

treci odred specijalne brigade (1).JPG