Blješteća reklama lanca kockarnica „Admiral“ na Glavnoj ulici prelila je kap u čaši, pa su nadležni u Gradskoj upravi već spremili odluku kojom će biti zabranjeno postavljanje reklama na fasade objekata u prvoj zoni grada, dok će vlasnici svih postojećih reklama iste morati da uklone.

admiral reklame trebinje (2).jpg

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo potvrdio je za TrebinjeLive.info da će pravna lica u prvoj zoni grada svoje reklame moći da ističu samo na staklenim površinama (izlozima, prostorima i vratima), dok će svi ostali oblici reklamiranja biti zabranjeni, kako bi se zaustavio „kičeraj“ koji je u Trebinju prisustan godinama unazad.

Ovo je, istakao je Rikalo, odluka koju donose brojni evropski gradovi, ističući na taj način brojnim turistima svoje kulturno-istorijsko nasljeđe i spriječavajući njegovo skrnavljenje.

Donošenje ove odluke uslijedilo je nakon brojnih žalbi građana na izgled reklame kockarnice „Admiral“ na Glavnoj ulici, koju su postavili na kamenu fasadu bez dozvole nadležnog odjeljenja, zbog čega je Odjeljenje za inspekcijske i poslove komunalne policije izdalo rješenje o njenom uklanjanju.

admiral reklame trebinje (4).jpg

Uskoro će rješenja o uklanjanju reklama dobiti svi pravni subjekti u prvoj zoni grada.

Rikalo pojašnjava da je ovo nastavak aktivnosti na uređenju užeg gradskog jezgra, navodeći da će ovom odlukom, osim Glavne ulice, biti obuhvaćene i ulice Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Njegoševa, Cara Lazara i carice Milice, Beogradska (bivša Bilećka), Vuka Karadžića, 9. januara, te Stari grad.

„Poslije promjene tendi i suncobrana i buduće odluke o reklamnim panoima, spremamo i odluku o promjeni putokaza kako bismo i to napokon doveli u red, a ne da se nazivi pravnih lica postavljaju gdje se stigne - od fasada i bandera do saobraćajnih znakova“, pojasnio je Rikalo.

admiral reklame trebinje (5).jpg

Dosadašnja praksa je bila da se za postojeće reklamne panoe donose posebna rješenja, a zauzvrat bi njihovi vlasnici plaćali komunalnu taksu na mjesečnom nivou.

Građani Trebinja imaju samo riječi hvale za ovaj potez, navodeći da će se ovim činom napokon moći vidjeti sva ljepota arhitekture užeg centra grada, koju su do sada, između ostalih, zaklanjale plastične i limene reklame.

admiral reklame trebinje (3).jpg

admiral reklame trebinje (1).jpg

reklame glavna ulica trebinje.jpg