U uređenje trebinjskog Starog grada u naredne četiri godine biće uloženo više miliona maraka, a cilj je da se u ovom svojevrsnom simbolu Trebinja popločaju sve ulice, na kuće vrate kamene fasade, saniraju instalacije i kanalizaciona mreža, ugradi nova led rasvjeta, saniraju zidine i oko njih se ponovo izgradi hendek kojim će ploviti lađe i uz pomoć kojih će se moći doći i do ispod čuvenih platana.

stari grad trebinje (4).JPG

Poručio je ovo u razgovoru za TrebinjeLive.info načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo, koji navodi da je u protekle dvije godine za popločavanje ulica Starog grada obezbijeđeno oko 550.000, ali da je do sada realizovano oko 250.000 KM.

Rikalo kaže da su radovi veoma zahtjevni, zbog čega se oni i odvijaju usporenom dinamikom, ali da će krajnji rezultat biti na ponos svih stanovnika ovog dijela Trebinja, te naših sugrađana i brojnih gostiju kojih je iz godine u godinu sve više.

On je pojasnio da se trenutno popločavaju ulice oko Muzeja Hercegovine, a da će u narednom periodu početi popločavanje ulica od Muzeja do Murove ćevabdžinice i Careve džamije, kako bi se tom dijelu Starog grada vratila nekadašnja prepoznatljivost.

stari grad trebinje (3).jpg

„Radovi se odvijaju u dvije faze – u prvoj komunalna i javna preduzeća mijenjaju svu postojeću kanalizacionu i vodovodnu mrežu, te spuštaju telekomunikacione i elektro kablove u zemlju, čime će omogućiti da Stari grad zaista dobije puno ljepši izgled, dok se u drugoj fazi radi samo popločavanje ulica“, navodi Rikalo.

U ovim radovima, koji nisu nimalo jednostavni, najvažnije je da se oni izvode kvalitetno i sveobuhvatno, zbog čega će grad i u narednoj budžetskoj godini izdvojiti dodatnih oko 250.000 maraka za popločavanje ulica Starog grada.

I tu se, kaže Rikalo, neće stati. Zahvaljujući Hidroelektranama na Trebišnjici i njihovoj vodoprivrednoj dozvoli, ovo preduzeće obezbijediće u narednoj godini oko 300.000 KM za osvjetljenje dijela zidina Starog grada koje se nalaze neposredno uz rijeku.

To će dati jednu sasvim novu sliku ovog dijela Trebinja, što će, vjeruje Rikalo, doprinijeti da Stari grad zauzme mjesto koje i zaslužuje.

stari grad trebinje (6).jpg

Stari grad je -  s jedne strane atrakcija, a s druge decenijski problem sa kojim se nijedna prethodna vlast nije uhvatila u koštac, zbog čega Trebinjci s ponosom govore o početku radova i pozdravljaju sve aktivnosti vezane za rekonstrukciju ovog simbola našeg grada.

Rikalo navodi da je trebinjski Stari grad najpotentnija istorijska arhitektonska cjelina u Republici Srpskoj, koja može da postane evropska i svjetska destinacija, koliko god to danas zvučalo nepojmljivim.

Donatorska sredstva Vlade Srbije u visini od četiri miliona KM biće iskorišćena za iskopavanje i obnovu hendeka oko zidina Starog grada, a Rikalo se nada da će do maja naredne godine biti završeno projektno rješenje, koje će zatim biti na kritici stručne javnosti, da bi se u septembru krenulo sa radovima.

stari grad trebinje (8).jpg

„Hendek bi u potpunosti promijenio izgled centra grada, s tim što bi u dogledno vrijeme povukao sa sobom i potrebu da se uradi ono što, vjerujem, svi mi Trebinjci sanjamo – da se čitav uži centar grada pretvori u pješačku zonu“, kaže Rikalo.

U saradnji sa domaćim arhitektima i stručnjacima iz nadležnih institucija za zaštitu spomenika Republike Srpske i BiH već se radi na definisanju projektnog zadatka. Uskoro bi trebao da bude raspisan i tender za izradu projektne dokumentacije za hendek, koja bi trebalo da košta između 50.000 i 100.000 KM.

On navodi da je izvjesno da će u srcu grada biti otvoreno do sada neviđeno gradilište. Građani, posebno vlasnici objekata u centru, pojašnjava Rikalo, moraće da se naoružaju strpljenjem, a neimari ozbiljnim pripremama kako bi ovi zamašni zahvati prošli što bezbolnije po svakodnevno fukcionisanje života.

stari grad trebinje (5).jpg

Dio sredstava od donacije biće iskoriščen i za sanaciju dijela zidina, popločavanje ulica, a biće obezbijeđena i sredstva i za rekonstrukciju fasada, kako bi cijeli Stari grad u naredne četiri godine dobio sasvim novi ili, bolje reći, izgled kakav i zaslužuje.

U Starom gradu do sada je prodato nekoliko kuća čija je rekonstrukcija već počela, dok je sada na prodaju dato još nekoliko objekata, za koje vlada poprilično interesovanje naših ljudi iz inostranstva koji se, kada kupe te objekte, odmah interesuju za neophodne uslove koje treba da ispune da bi otpočeli rekonstrukciju.

Tako je rekonstruisano već nekoliko objekata koji su postali prepoznatljiva slika Starog grada.

stari grad trebinje (7).jpg

Rikalo je istakao i da su nadležna inspekcija i radnici Vodovoda locirali sve objekte koji su svoje kanalizacione otvore sproveli u rijeku Trebišnjicu ili su ih spojili u oborinsku kanalizacionu mrežu.

„Uporedo sa radovima na popločavanju, nanovo se radi kompletna kanalizaciona mreža i svaki objekat mora na nju da se spoji. Ukoliko se utvrdi da i nakon toga neki objekti ispuštaju fekalije u rijeku, slijede drastične kazne“, zaključio je Rikalo.